Dünya
  • 30.5.2022 12:11

İran yer altındaki gizli SİHA üssü ortaya çıktı

İran, en az 100 füze silahlı İHA'yı beklemede tuttuğu bir dağ silsilesi altında çok gizli yeraltı insansız hava üssünü ortaya çıkardı.

İran, yeraltı insansız hava üssünü tanıttı

İran ordusu, Körfez'de artan gerilimler arasında gizli yer altı üssünün kesin yerini değil bazı ayrıntıları verdi.

İran devlet televizyonu, Zagros sıradağlarının altında olduğu belirtilen yer altı tesisinde tuttuğu insansız hava araçlarının görüntülerini yayınladı.

Beton tüneller ve askeri yetkililerin dolaşmak için arabaları kullanmasıyla, James Bond süpervizörünün inine benziyor ¿ ve tasarıya uyacak kendi ölümcül silahları var

İran Silahlı Kuvvetleri, Parçin askeri tesisinde yaşandığı iddia edilen patlamanın ardından insansız hava araçlarını muhafaza ettiği gizli yeraltı üssünden görüntüleri paylaştı.

Devlet televizyonu, Ababil-5 de dahil olmak üzere Zagros dağlarının kalbinde 100 insansız hava aracının tutulduğunu söyledi.

Üssün tam yeri açıklanmanmazken, TV muhabiri üsse ulaşmak için Kirmanşan kentinden bir helikopterle yaklaşık 40 dakika seyahat ettiğini söyledi.

TV görüntüleri, yerin birkaç yüz metre altında olduğu söylenen bir tünelde füzelerle donatılmış sıralar halinde insansız hava araçları gösterdi.

Üst düzey komutanlar ziyaret etti

Yeraltı İHA üssü İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ve İran Silahlı Kuvvetleri (Erteş) Başkomutanı Tümgeneral Abdulrahim Musevi tarafından ziyaret edildi.

Her drone, büyük miktarda hasara neden olabilecek birden fazla füze ile donatılabilir.  İran üssünde en az 100 füze fırlatan insansız hava aracı bulunduruyor

İran Devlet Televizyonu (IRIB) tarafından servis edilen görüntülerde çeşitli tiplerde insansız hava araçları, dolanan mühimmatlar, seyir füzeleri ve güdümlü mühimmatlar dikkat çekti.

İran'ın insansız hava araçlarını gizli tutmasının bir nedeni, ülkenin düşmanlarının devasa filosunu yok etmesini engellemek.

Yeraltı üssünün tanıtımının ardından konuşan Tümgeneral Musevi, ''En büyük başarımız hiçbir yere bağımlı olmamamız. İran Silahlı Kuvvetleri'nin İHA kabiliyetinin geliştirilmesi durdurulamaz.' diyerek, son zamanlarda İran'ın kritik askeri tesislerine yönelik saldırılara mesaj verdi.

TV raporu, İran Devrim Muhafızlarının Körfez'de iki Yunan tankerine el koymasından bir gün sonra geldi.

İran Silahlı Kuvvetleri'nin, FOTROS ve KAMAN-22 İHA'ya entegre edilen 200 km menzile sahip Haydar-1 seyir füzesi ise ilk kez tanıtıldı.

Bu, Yunanistan kıyılarında tutulan bir tankerden İran petrolüne ABD tarafından el konulmasına açık bir misillemeydi.

Haydar-1 seyir füzesinin, İHA versiyonuna dönüştürülmüş hali olan Haydar-2'de ilk kez görücüye çıktı.

Öte yandan yeraltı İHA üssünün İran Silahlı Kuvvetleri (Erteş) Komutanı tarafından gezdirilmesi ise İran'ın İHA programında önemli bir kırılmaya işaret ediyor. Çünkü İran'ın İHA programının sorumluluğunu ve İHA'ların kullanımında her zaman İran Devrim Muhafızları ön plana çıkmıştı.

Yunan makamları geçen ay Avrupa Birliği yaptırımları nedeniyle 19 Rus mürettebatın bulunduğu İran bandıralı Pegas'a el koymuştu.

İran İHA ihrac ediyor

İran, 1980'lerde Irak ile yaşan sekiz yıllık savaşın ardından insansız hava araçları (İHA'lar) geliştirmeye başladı.

İran Ordusu Başkomutanı Tümgeneral Abdolrahim Mousavi (sağda) ve Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Mohammad Bagheri bir yeraltı insansız hava üssünü ziyaret ediyor

ABD ve İsrail, İran'ı, Lübnan'daki Hizbullah, Suriye hükumeti ve Yemen'in Husi isyancılar da dahil olmak üzere Ortadoğu'daki destekçilerine insansız hava aracı filoları göndermekle suçluyor.

Güncellenme Tarihi : 30.5.2022 12:23

İLGİLİ HABERLER