Medya
  • 9.1.2006 10:04

İRAN'A TÜRKİYE ÜZERİNDEN 1 TON NÜKLEER MADDE GİTTİ

Dört AB ülkesinin istihbarat teşkilatları tarafından hazırlanan bir raporda, kurduğu 200 paravan şirket aracılığıyla Rusya ve Pakistan'dan atom bombası yapımında kullanılacak maddeler satın aldığı ileri sürülen İran'a geçtiğimiz aylarda Türkiye üzerinden 1 ton nükleer madde satıldığı ortaya çıktı.

İngiliz Observer gazetesinin haberine göre 31 Ağustos tarihinde İngiltere'den İran'a gönderilmek üzere yola çıkan l ton "zirkonyum silikat" Almanya ve Romanya'dan hiçbir sorunla karşılaşmadan geçti. Ancak Bulgaristan'da kargonun çok fazla radyasyon yaydığını fark eden gümrük muhafızları bir Türk TIR şoförünün kullandığı aracı durdurdu. Türk şoför tutuklandı ve uluslararası anlaşmaları ihlal etmek ve Bulgaristan'a kaçak nükleer malzeme sokmaktan yargılanacağı açıklandı. Bulgar yetkililer derhal İngiliz yetkililerle temasa geçerek kargo hakkında bilgi istedi. İngiliz ve Bulgar uzmanlar yaptıkları çalışmada bu maddenin ancak zor bir rafine aşamasından geçtikten sonra nükleer silah yapımında kullanılacağını belirterek kargoya izin verilmesine karar verdi.

Uzmanlar kaygılı
Bu kararın ardından Türk şoför serbest kaldı ve malzeme iran'a ulaştı. Ancak bağımsız uzmanlara göre bahsedilen zor ve uzun rafine işlemi için iran'ın yeterli zamanı ve imkanı var. Gazeteye konuşan John Large adlı uzman, "Iran açık açık bu malzemeleri satın alamaz. Ancak satılmasında sakınca görülmeyen başka malzemeleri ayrıştırarak istediği malzemeleri elde eder. İran'a gönderilen zirkonyum silikat da rafine işleminden geçirildikten sonra atom bombasının başlığında kullanılabilir" ifadesini kullandı.

(VATAN)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:17

İLGİLİ HABERLER