Gündem
  • 11.10.2021 21:39

İran'da Türklere hapis ve kırbaç cezası

İran'da Azeri Türklerine hapis ve kırbaç cezası

İran'da Ermenistan'a karşı Azerbaycan'a destek mitingi düzenlemeye çalışan İran vatandaşı ve Erdebilli 12 Azeri'ye hapis ve kırbaç cezası verildi. İran'da geçen sene Dağlık Karabağ'daki savaş esnasında, savaşın olduğu bölgeye yakın olan İran'ın Erdebil şehrinde Azerbaycan'a destek mitingi düzenlemeye çalışıp engellenen Erdebilli 12 İran vatandaşı Azeri'ye ceza yağdı.

12 İran vatandaşı Azeri geçen sene Erdebil'de düzenlemeye çalıştıkları miting nedeniyle çeşitli cezalara çarptırıldı. Bu cezaların toplamının 180 ay (15 sene) hapis ve 888 kırbaç cezası olduğu belirtiliyor.

Dünden bugüne İran Azerileri

İran'ın Azerbaycan'a ve geçen sene gerçekleşen Dağlık Karabağ Savaşı'nın olduğu bölgeye sınırı olan Erdebil Ostanı'nın (Vilayet) halkının tamamına yakını İran Azerilerinden oluşuyor.

Erdebil Ostanı'nın nüfusunun yaklaşık 1,5 milyon, merkezi olan Erdebil şehrinin nüfusunun ise yaklaşık 650 bin olduğu tahmin ediliyor. İran'ın en muhafazakar Şii bölgelerinden biri sayılan Erdebil Ostanı aynı zamanda İran Azeri milliyetçiliğinin de merkezi sayılıyor.

İran yönetiminin geçmişte ve 2020'de gerçekleşen Dağlık Karabağ savaşlarında Ermenistan'ı Azerbaycan'a karşı destekler bir tavır takınmasının Erdebil halkında büyük tepkiye neden olduğu bildiriliyordu. Erdebilli 12 İran Azeri'sine sadece miting düzenleme çabaları nedeniyle bu cezaların veriliyor oluşunun Erdebil'deki yönetim karşıtı huzursuzluğu artıracağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

Güncellenme Tarihi : 11.10.2021 21:46

İLGİLİ HABERLER