Ekonomi
  • 12.2.2019 23:49

İran'dan soğan ithal ediyoruz

İran'dan kuru soğan ithalatı başladı

Türkiye'nin çeşitli kentlerine gönderilen ve İran'dan ithal edilen kuru soğan Van'da 4 liradan satılırken yerli soğan 5 liradan satılıyor.

2018 yılında yüzde 184 fiyat artışıyla en çok artan ürün olan kuru soğanın bu artışının önüne geçilmesi amacıyla ithal ediliyor.

İthalat Rejimine Ek Karar ile kuru soğanda gümrük vergisi 28 Şubat'a kadar sıfırlandı. Karar sonrası Van ile İran arasındaki Kapıköy Gümrük Kapısı'ndan ithal soğanlar girmeye başladı.

Yaklaşık 10 gündür ithal soğanların geldiği, günlük 3-4 TIR'ın sınırdan geçiş yaptığı belirtildi. Her TIR'ın ortalama 22-23 ton aldığı belirtilirken, gelen ithal soğanlar Van'a giriş yaptıktan sonra Türkiye'nin çeşitli şehirlerine doğru yola çıkarılıyor.

Toptan satış fiyatı 3 lira

İran'dan 10 gündür kuru soğan ithalatının gerçekleştiğini belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Faruk Biner "Şu anda İran'dan yoğun bir şekilde kuru soğan ithal ediyoruz. Belli bir süresi var. 28 Şubat son tarih ama bu süre uzatılabilir. Bizim aldığımız bilgiye göre soğanın toptan satış fiyatları 3 lira civarında" diye konuştu

Güncellenme Tarihi : 12.2.2019 23:50

İLGİLİ HABERLER