Dünya
  • 11.4.2012 00:17

İran'dan Suriye uyarısı!..

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mehmanperest, İstanbul'da 14 Nisanda yapılacak İran ve ''5 artı 1'' arasındaki nükleer müzakerelerin yapıcı ve pozitif bir atmosfer içinde geçeceğini umut ettiklerini söyledi.
     Mehmanperest, gayriresmi ziyarette bulunduğu Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da, İran büyükeelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında, İran ve ''5 artı 1'' arasındaki müzakerelerin 14 Nisan Cumartesi günü İstanbul'da yapılacağına karar verildiğini ifade etti.
     Bu müzakerelerin yapıcı ve pozitif bir atmosfer içinde geçeceğini umut ettiklerini belirten Mehmanperest, şöyle konuştu:
     "Biz her zaman diyalog için hazır olduğumuzu ve her zaman hazır olacağımızı birçok kez belirttik. Bizim düşüncemiz, tarafların yaklaşımı çatışma değil, işbirliği yapmak içinse, pozitif sonuçlara ulaşacağız. Aynı zamanda ülkemizin haklarına saygı duyulmasını da istiyoruz. Bu müzakereler için birçok Avrupa ve Ortadoğu ülkesi ev sahipliği yapmak için isteklerini sundu.
     Ülkemiz ve '5 artı 1' grubun ülkelerinin müzakere heyetleri, bu müzakerelerin İstanbul'da yapılmasına karar verdi. Eğer müzakerelere devam edilmesi için olumlu kararlar alınırsa, bir sonraki toplantı Bağdat'ta yapılacak."
     Mehmanperest, ev sahipliği yapacak Türkiye'nin bu defa müzakerelere bir etkisinin olmayacağını, ancak müzakerelerden kesinlikle faydalanacağını söyledi.
     İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun üyesi ve aynı zamanda Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Sözleşmesi'ni imzalayan ilk üyelerden biri olduğunu belirten Mehmanperest, ''Bu sözleşmeyi imzalayan üyeler nükleer faliyetlerinin askeri yönde gitmeyeceğinin sorumluluğunu taşıyor. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu da barışçıl amaçlı nükleer programını kullanmak isteyen ülkelere gerekli teknik yardım sağlamak zorundadır. Bizim yetkililer birçok kere İran'ın, nükleer programını asla askeri amaç için kullanmayacağını açıkladı. İran'ın en yüksek dini otoritesi de 'nükleer silahın haram olduğuna' dair bir fetva çıkardı'' dedi.
    
     -''Suriye'de yaşanan katliamlar''-
    
     Mehmanperest, gazetecilerin, Suriye'de yaşanan katliamlarla ilgili sorusu üzerine ise bu konuda bazı Batılı ülkelerinin seçici davrandığını öne sürerek, şunları kaydetti:
     "Eğer bir ülkede kriterler halkın çoğunluğunun istekleri ise o zaman kararı o şekilde vermek lazım. Suriye'de hükümet aracılığıyla halkın çoğunluğu referandumla değişim istedi. Suriyeli yetkililer, halkın taleplerini karşılamaya yönelik önemli adımlar attı. Bizim bu taleplerin huzurlu bir ortamda karşılanmasına destek olmamız lazım. İran olarak, bazı ülkelerin Suriye konusunda seçici davranmalarına karşıyız. Sorunlar sadece Suriye'de değil, Bahreyn'de de aynı şekilde sorunlar yaşanıyor. Ama onları hiç kimse dile getirmiyor. "

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 18:54

İLGİLİ HABERLER