Dünya
  • 29.2.2020 10:42

İran'ın Vatikan elçisi Koronavirüsten öldü

Koronavirüs üst düzey İranlı yetkililer arasında hızla yayılıyor

İran'da parlamento yetkililerinden bazılarında virüs görüldüğü açıklandı.

İran’da son iki haftadır görülen koronavirüs vakalarında ölü sayısı her geçen saat artarken, yetkililer 23 eyalette cuma namazının kılınmayacağını açıkladı. Öte yandan parlamento yetkililerinden bazılarında virüs görüldüğü açıklandı.

Hüccetülislam Hadi Hüsrevşahi ile ilgili görsel sonucu

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, vatandaşlardan tavsiyelere uymalarını ve virüsün yayılmasını önlemek için zaruri olmayan seyahat ve toplantılardan kaçınmalarını istedi.

İran Cumhurbaşkanı Kadın ve Aileden Sorumlu Yardımcısı Masume İbtikar’ın koronavirüse yakalandığı belirtildi. İbtikar, önceki gün virüs bulaşan ve karantina altına alınan İran Sağlık Bakan Yardımcısı İreç Harirçi ve Hükümet sözcüsü Ali Rebii’nin katıldığı basın toplantısında yer alan isimlerdendi. Dün yayınlanan haberlerde, koronavirüs bulaştığından şüphelenildiği için Mesih Danişver Hastanesi'nden bir ekibin İbtikar’ın evine gittiği ve aile üyeleri ile görüştüğü belirtildi.

Hüccetülislam Hadi Hüsrevşahi ile ilgili görsel sonucu

IRNA haber ajansına göre, İbtikar'ın Basın Danışmanı Feriba Ebtehaç ”Koronavirüsüyle alakalı bazı belirtiler gösteren Masume İbtikar’dan örnekler alınarak test edildi ve gelen cevap neticesinde testler pozitif çıkmıştır” dedi. Haberde, İranlı yetkiliye eşlik eden tıbbi ekibin de muayeneden geçtiği ve sonuçların yarın açıklanacağı kaydedildi. Karantina altına alınan İbtikar, koronavirüsün bulaştığı ilk üst düzey İranlı yetkili oldu. İran Cumhurbaşkanlığına ait internet sitesinde yer alan fotoğraflarda, İbtikar’ın önceki gün İran hükümet toplantısına katılan yetkililer arasında olduğu görülüyor.

Öte yandan İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politikalar Komisyonu Başkanı Mücteba Zünnur da yeni tip koronavirüse yakalanan isimlerden. Aynı zamanda Kum Milletvekilli olan Zünnur, yayınladığı video kaydında yapılan testlerinin pozitif çıktığını ve karantina altında olduğunu ifade etti. Zünnur, virüsün yayılmakta olduğunu ancak endişe edilmemesi gerektiğini vurgulayarak koronavirüsü yeneceklerini söyledi. Zünnur, bu hafta koronavirüs bulaştığı onaylanan üçüncü yetkili. İran Meclisi’ndeki Kum milletvekili Ahmed Emir Abadi’nin koronavirüse bulaştığı belirtilirken, Tahran milletvekili Mahmud Sadiki de Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Koronavirüs testim pozitif çıktı. Bu mesajı, bu dünyada yaşama umudumun az olduğu bir durumdayken iletiyorum” ifadelerini kullandı.

İran'ın önde gelen din adamlarından Humeyni'nin eski temsilcisi ve eski Vatikan Büyükelçisi Hüccetülislam Hadi Hüsrevşahi, yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Sağlık kaynakları, bu hafta başlarında tedavi için Kum’dan Tahran’a gelen 5 kişi olduğunu öne sürerek, kimliklerinin açıklanmadığını duyurmuştu. Humeyni’ye yakın isimlerden olan Hüsrevşahi’nin Şia hukuku ile ilgili Arapça ve Farsça yazılmış 80’i aşkın kitabı bulunuyor.

İran'ın yarı resmi ajansı Tesnim'in haberine göre, Hüsrevşahi, dün Covid-19 şüphesiyle başkent Tahran'daki Mesih Danişver Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Covid-19 testi pozitif çıkan Hüsrevşahi 81 yaşında tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

İran'da koronavirüsü salgını nedeniyle başkent Tahran başta olmak Covid-19 vakalarının görüldüğü 23 eyalette cuma namazının kılınmayacağı duyuruldu. İran Sağlık Bakanlığı İletişim ve Halkla İlişkiler Birimi Başkanı Kiyanuş Cihanpur, koronavirüsüne ilişkin son bilgileri paylaşarak, ”Son 24 saat içerisinde 106 yeni korona virüs vakası tespit edilmiş ve bunlardan 7 tanesi virüs sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Böylelikle toplam ölü sayısı 26, toplam onaylanmış vaka sayısı ise 245’e ulaşmıştır” dedi.

Yetkili açıklamasında, ihtiyaç duyulması halinde Devrim Muhafızları ve ordunun hastanelere gelebileceğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 29.2.2020 10:50

İLGİLİ HABERLER