Gündem
  • 26.6.2014 23:02

İranlı eşcinseller İstanbul'da

Eşcinsel ilişkinin ölüm ya da kırbaçla cezalandırıldığı İran'dan kaçıp Türkiye'ye sığınan İranlı eşcinsel ve transeksüeller sorunlarını İstanbul'da masaya yatırdı.

"İstanbul LGBTİ Onur Haftası" kapsamında, İranlı lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks'ler (LGBTİ), yaşadıkları sorunları ve hak ihlallerini masaya yatırdı. Beyoğlu'ndaki Cezayir Salonu'nda gerçekleşen panele, 6rang Koordinatörü Shadi Amin, Eski İran adalet araştırmacısı Raha Bahreyni ve kimliğinin açıklanmasını, yüzünün de görülmesini istemeyen Lambdaİstanbul gönüllüsü "Roma" rumuzlu üye katıldı.

"İRAN'DA CİNSİYET DEĞİŞTİRME AMELİYATLARI BATI'DAN 8 KAT FAZLA"

Toplantıda verilen bilgiye göre, eşcinsel ilişkinin ölüm ya da kırbaçla cezalandırıldığı İran'dan kaçan birçok eşcinsel ve transseksüel Türkiye'ye geliyor. Eşcinselliğin "tedavi edilmesi gereken bir hastalık" olarak görüldüğü İran'da cinsiyet değiştirme ameliyatlarındaki oranlar ise Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'daki oranlardan 5 ila 8 kat daha yüksek. İddiaya göre, İran'da 2006-2010 yılları arasında 1.366 kişi cinsiyet değiştirmek için başvuru yaptı.

'TEDAVİ' ADI ALTINDA ELEKTRO-ŞOK

Eski İran adalet araştırmacısı Raha Bahreyni, eşcinselliğe kırbaç ve idam cezası veren bir ülkenin cinsiyet değiştirme ameliyatlarına verdiği desteğin yarattığı sonuçları değerlendirdi. 3 yıl boyunca İranlı 88 gey, lezbiyen ve transla görüşmeler yaptıklarını aktaran Bahreyni, geleneksel toplumsal cinsiyet normlarına uymayanların doktorlar tarafından cinsiyet değiştirme ameliyatına zorlandıklarını belirtti. Sağlık çalışanlarının konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıklarını söyleyen Bahreyni, İranlı gay, lezbiyen ve translara “tedavi" adı altında elektro-şok tedavileri, gereksiz hormon terapileri ve istenmeyen cinsel ilişkilere zorlama gibi uygulamaların yapıldığını iddia etti. .

LGBTİ MÜLTECİLER İÇİN DANIŞMA HATTI
2012 yılından bu yana Türkiye'de olan ve güvenlik nedeniyle kimliğinin açıklamasını istemeyen "Roma" rumuzlu İran vatandaşı, İran'dan kaçan LGBTİ'lilerin cinsel kimliklerinin yanı sıra mülteci olmaları nedeniyle de güvenlik sorunları yaşadıklarının altını çizdi. Lambdaİstanbul gönüllüsü olan "Roma", 1 yıldır LGBTİ'li mültecilere yönelik bir danışma hattı (+90 553 544 29 75) kurduklarını söyledi.

"İRAN'A EN YAKIN NOKTADAN SES: BİZ HER YERDE VARIZ"

2003'ten 2013'e kadar 10 binden fazla kişiye ulaştıklarını belirten 6rang Koordinatörü Shadi Amin ise mücadelelerini İran'a en yakın noktadan, Türkiye'den yürüttüklerini dile getirdi. Amin, "Washington'da değil, Berlin'de değil; mücadelemizi İran'a en yakın yerde, Türkiye'de, İstanbul'da veriyoruz. İran'a şunu anlatmak istiyoruz: Biz her yerde varız" dedi.


Ezgi ÇAPA / İstanbul DHA
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 03:51

İLGİLİ HABERLER