Dünya
  • 8.4.2020 11:20

İranlı milletvekili gerçek ölüm sayısını verdi!... 19.500

İran'daki Ruhani yönetiminin 4 bine yakın diye duyurduğu Koronavirüs ölümlerinin 19.500'ü geçtiği duyuruldu.. Hem de bir milletvekili tarafından..
Bu ölü sayısı İran'ın can kaybında dünyanın zirvesine çıkarttı.

Milletvekili İran'ın COll-19 ölümlerini sakladığı için ölüm bilançosu 19.500'ü geçti

İranlı bir milletvekili, gayri resmi ölüm bilançosu rakamları 19.500'ü aştığından rejimin COVID-19 ölüm ve enfeksiyonlarının sayısını yeterince bildirmediğini söyledi.

Rejim parlamentosunda merkezi İsfahan ilinde üç şehri temsil eden Hossein Ali Haji Deligani, “Başından beri karşılaştığımız sorunlardan biri, enfeksiyonların ve ölümlerin sayısı hakkında net bilgi eksikliğiydi” dedi .

Devlet tarafından işletilen bir web sitesine konuşan “Şu anda günlük enfeksiyon ve ölüm sayısının nasıl hesaplanması gerektiği konusunda birçok tartışma var” dedi.

Deligani, İran Sağlık Bakanlığı'nın her eyalet için rakamları açıklamaktan kaçındığını, çünkü “bu insanları korkutabilir” dedi. Sağlık Bakanlığı bugün İran'daki COVID-19'dan 3.739 kişinin öldüğünü açıkladı .

Yerel raporlar gerçek ölüm sayısının çok daha yüksek olduğunu gösterir.

Bugün, İran Ulusal Direniş Konseyi, ölü sayısının 19.500'ü aştığını söyledi. Muhalefet grubu her gün COVID-19 ölümlerini yerel kaynakları tarafından toplanan bilgilerden duyuruyor.

İran rejimi umutsuzca bilgi uçuranları ve COVID-19 krizinin gerçek kapsamına ışık tutanları susturmaya çalışıyor. Devlet tarafından yürütülen haber ajansları bugün, güneybatıdaki Fars eyaletinde COVID-19 hakkında “söylentiler yaydığı” için 24 kişinin tutuklandığını söyledi.

Fars'taki Siber Polis Başkanı, 180 web sitesinin ve sosyal medya kanalının da söylentileri yaymak için “ele alındığını” söyledi.

Heshmat Soleimani, tutukluların İran'ın yargılama yargısına tanıtıldığını ve 60 kişinin “çağrıldığını ve bildirildiğini” söyledi.
 

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Cihanpur: Çin, dünyaya acı bir şaka yaptı

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, Çin yönetiminin yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) ilgili açıklamalarını eleştirerek, "Çin, Kovid-19'dan ölenler ve hastalarla ilgili açıkladığı rakam ve istatistiklerle dünyaya acı bir şaka yaptı." dedi.  

Cihanpur, başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, AA muhabirinin sorusunu yanıtladı.

"Çin Kovid-19'dan ölenler ve hastalarla ilgili açıkladığı rakam ve istatistiklerle dünyaya acı bir şaka yaptı." diyen Cihanpur, "Bu hastalığa yakalanan ülkeler, Çin'in açıklamalarını göz önüne alarak, hastalığın gripten daha hafif olduğunu zannetti. Böyle değil. Bu hastalığın döneminin iki ay olduğunu söylemek de mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu.

'Tahran'da durum 'kırmızı' seviyede'

Tahran'da durumun "kırmızı" seviyede olduğuna işaret eden Cihanpur, şunları söyledi:

"Tahran'da ölü ve vaka sayısı düşüşe geçmişti. Ama Nevruz tatilinin bitmesiyle halkın şehre dönmesi ve iş yerlerinin açılması neticesinde, gelecek hafta rakamların artışını beklemek lazım. Önlemlere riayet edilmez ve konu hafife alınırsa, başkentte salgın yeniden başlayabilir."

Çin'den dünyaya yayılan Kovid-19, İran'da ilk olarak 19 Şubat'ta Kum kentinde görülmüş, ardından ülkenin tamamına yayılmıştı.

Koronavirüs salgını: İran'da alışveriş merkezi hastaneye dönüştürüldü.

Güncellenme Tarihi : 9.4.2020 02:17

İLGİLİ HABERLER