Asayiş
  • 20.6.2014 14:33

İranlı turizmci, sahte pasaport şebekesi lideri çıktı

İstanbul’da düzenledikleri sahte ve çalıntı pasaportlarla göçmen ticareti yapan şebekeye yönelik düzenlenen operasyonda 9’u yabancı uyruklu 17 kişi gözaltına alındı. İran uyruklu şebeke lideri A.Z’nin İstanbul’da turizm şirketi sahibi olduğu ve benzer suçlardan 2008 yılından bu yana arandığı ortaya çıktı.

İhbar üzerine başlatılan soruşturma kapsamında suç şebekesinin unsurlarını tek tek tespit edildi. Ardından operasyon için savcılıktan izin alınarak harekete geçildi.

74 POLİSLE 43 ADRESE EŞ ZAMANLI OPERASYON DÜZENLENDİ
İstanbul’da Bakırköy ve Fatih ilçeleri başta olmak üzere 43 adrese eş zamanlı operasyon düzenleyen ekipler, aralarında yabancı uyruklu 9 kişinin bulunduğu 17 şüpheliyi gözaltına alındı. Şüphelilerin gözaltına alındığı yerlerde ve göstermiş oldukları yerlerde yapılan aramalarda suçtan kullanılan bilgisayar, baskı aletleri, sahte mühürler, PVC makinesi, mor ışık, boş vize, hard disk, ile çeşitli sahte ve çalıntı evraklara el konuldu. El konulan evraklar arasında sahte diplomatik pasaportların da bulunduğu görüldü.

ARANAN ŞEBEKE LİDERİNİN TURİZMCİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI
Şüphelilerden 6’sının İran, 1’i Irak ve 1’siinin ise İsrailli olduğu öğrenilirken şebeke liderliğini ise İran uyruklu A.Z’nin yaptığı belirtildi. İstanbul’da turizm şirketi bulunduğu öğrenilen A.Z’nin 2008 yılından bu yana yine benzer suçlardan hakkında arama kaydının bulunduğu bildirildi. A.Z.’nin suçtan temin ettiği ileri sürülen 1 milyon Euroyu çeşitli tarihlerde İran’daki bankalara transfer ettiği ileri sürüldü. Şebekenin ürettiği sahte ve kaçak pasaportları 10 bin ila 20 bin Euro para karşılığında sattığı tespit edildi.
Emniyette sorgu ve işlemleri tamamlanan şüphelilerden 4’ü sorgularının ardından serbest bırakılırken 13 şüpheli “örgütlü olarak sahte pasaport düzenlemek, resmi belgede sahtecilik, göçmen kaçakçılığı yapmak’’ suçlarından bugün Çağlayan Adliyesine sevk edildi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:02

İLGİLİ HABERLER