Bilim
  • 29.12.2021 12:34

İranlı üreticilerden hammadde satın alma adımları

Petrokimya hammaddeleri, petrol ve gazın dönüştürülmesinden elde edilen bir kimyasal ürün grubudur. Petrokimya malzemelerin fiyatı, üretim süreçlerinin çeşitliliğine, karmaşıklığına ve tüketici pazarına göre belirlenir ve genellikle mühendislik polimerleri gibi petrokimya ürünleri pahalı olmaları nedeniyle pahalıdır. diğer polimerik malzemelere göre daha ıslak ve katma değeri daha fazladır.

Petrokimya fiyatları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır:

Döviz kuru değişiklikleri

Ham petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar

Ticaret borsasında petrokimyasal hammadde satın alma rekabeti

İnsanların tüketiminde dalgalanma (örneğin belirli günlerde plastik hammadde tüketimi daha fazladır)

İmalat ve sanayi işletmelerinde, malzeme envanteri, varlıkların ve aslında dönen varlıkların büyük bir bölümünü oluşturur. Bu kurumların bilançolarında en önemli kalemlerden biri malzeme envanteri olup, tüketilen malzemelere ek olarak ürün maliyetinin önemli bir bölümünü oluşturacaktır.

Bu nedenle, aşağıdakiler her zaman üretim şirketlerinin hammaddelerinin kontrolü ile ilgili olmuştur:

Malzeme temini ve kontrolünün yönetimi

Hammaddelerin hazırlanması ve satın alınması

Malzeme depolama

Malzeme muhasebesi

Aşağıda, bu durumların her birinin kısa bir açıklaması yer almaktadır:

Malzeme temin ve kontrolün yönetimi

Küçük üretim şirketlerinde, genel olarak, şirket sahibi malzemelerin kontrolünden ve satın alınmasından sorumludur, ancak büyük üretim şirketlerinde, gerekli malzemelerin düzenli bir şekilde hazırlanması ve satın alınması gerekir ve Hammadde alıcısının sermaye kaybını önlemek için uygun bir yönetim gözetiminde ve düzenli, doğru ve hızlı organizasyon ve farklı diğer çeşitli üretim birimleriyle güçlü koordinasyon sağlamak gerekmektedir...

Büyük işletmelerde malzeme tedarik yönetimi aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:

Üretimin teknik aşamaları hakkında yeterli bilgiye sahip olmak

Tecrübeli olmak ve tahsilatı kontrol edecek yönetim gücüne sahip olmak

Yurt içi ve yurt dışı piyasaları ve malzemeleri nasıl hazırlayacağınızı ve ekonomik koşulların farkında olmak

Ticari, ekonomik, yasal ve ticari ilkelere aşina

Hammaddelerin hazırlanması ve satın alınması ile ilgili olarak aşağıdakileri dikkate almalıyız.

Büyük kurumlarda, genellikle aşağıdaki birimler malzeme tedarikinde yer alır:

Lojistik alışveriş çemberi

Kalite kontrol ve muayene departmanı

Depo dairesi

Malzeme muhasebesi departmanı

Tedarik çemberi:

Adından da anlaşılacağı gibi bu birimin görevi, birim ve bölümlerin ihtiyaç duyduğu malzeme ve araç-gereçleri hazırlamaktır.

Kalite kontrol ve denetim çemberi:

Bu bölümde satın alınan malzemelerin depoya girmeden önce istenilen kalitede olup olmadığı, miktar olarak da istenilen ve talep edilen ile eşdeğer olup olmadığı kontrol edilir.

 Depo Departmanı:

Bu birimin görevi, malzeme envanterini bozulma ve israftan korumak ve korumaktır ve aynı zamanda malzeme envanterini uygun ve doğru bir şekilde taşıma, aktarma görevi de bu birimin görevidir.

Malzeme Muhasebe Departmanı

Bu departman, depodan ithal edilen ve ihraç edilen malzemelerle ilgili bilgilerin kayıt altına alınmasından ve muhafaza edilmesinden sorumludur.

Satınalma Departmanı, üretim firmalarının ihtiyaç duyduğu hammadde, araç ve gereçlerin hazırlanmasından ve tedariğinden sorumludur. Bu birimde, satın alma taleplerine ve siparişlerin yürütülmesine göre yeterli denetim ve doğruluğun yapılabilmesi için gerekli hammaddelerin spesifikasyonları ve listesi hazırlanarak satın alma acentelerine sunulur. Normalde bu birimde, gerekli malzeme ve fiyat listeleri ve değişikliklerinin dosya ve satıcılarının adları ve adresleri, gerektiğinde hazır olacak şekilde hazırlanır ve muhafaza edilir.

Satın alma çemberi tarafından satın alma işlemini gerçekleştirmek için aşağıdaki ön adımlar gereklidir:

Satın almada en önemli faktör olan ve belirtildiği gibi satın alma talep formunun dekontu yetkili kişiler tarafından imzalanmalıdır. Satıcılardan fiyat istemek ve geçici satınalma sipariş formları düzenlemek. Aslında satın alma biriminin bu aşaması, bir veya birden fazla satıcıdan mal ve malzemelerin fiyatının yanı sıra, satıcılar için teknik özellikler, teslimat koşulları, teslimat tarihi ve ödeme koşulları gibi diğer koşulları da sorgular. Bu önemli adımı güvenle atabilmeleri için Petrobon gibi ticari hizmet şirketlerine bırakabilirsiniz.

PVC-S üreticileri:

Dünyada üretimin en büyük payı Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore’nin hakim olduğu Asya-Pasifik bölgesindedir. Sırada Kuzey Amerika, Avrupa, Latin Amerika ve Orta Doğu, büyük PVC üreticisidirler. Orta Doğu’da Iran bu malzemenin önde gelen üreticisidir. En büyük S-PVC üreticileri:

Abadan

Arvand

Bandar Emam

Ghadir

 

satın alma adımları şu iki bölümü içerir:

•          Mal ithalatı, ticaret ve yazışma aşamasının ilk bölümü

•          Mal ithalatı, malların gümrük işlemleri adımlarının ikinci kısmı

Aşağıda, bu vakaların her birini ayrıntılı olarak açıklayacağız.

Birinci bölüm, mal ithalatı, ticaret ve yazışma aşamasıdır.

Polimerik ve kimyasal malzeme ithalatının ilk aşamasının bir parçası olan bu kısım, başarılı olmak için birçok adım atmanız ve birçok noktaya dikkat etmeniz gerekiyor. Genel olarak, bu adım aşağıdaki eylemleri içerir.

Fiyat talep mektupları

Katalog talebi ve satıcı bilgileri ve profili

Pazarlık fiyatları ve indirimler alın

Siparişi tamamlayın

Proforma elde etme

Uluslararası ödeme

Belgesel kredi seçin

Zorunlu denetim ve standardizasyon için koordinasyon

Uluslararası taşımacılığın koordinasyonu

Siparişi sonlandır:

Alıcının incelemesi ve işlemin ilk şartlarının kesinleşmesinin ardından satıcı proforma fatura düzenleyecek ve büyük ihtimalle taraflar arasında bir satış sözleşmesi imzalanacaktır.

proforma elde etme:

Performa'da aşağıdaki koşullar belirlenmeli ve belirtilmelidir:

•          Firmanın numarası ve ihraç tarihi ve geçerlilik tarihi

•          Satıcının tam adı ve adresi

•          Alıcının tam adı ve adresi

•          Kalite, miktar, boyutlar, net ve brüt ağırlık ile birlikte gümrük tarife numarasının belirtildiği malların konusu ve tam özellikleri

•          Birim fiyat, paketleme maliyeti ve nakliye maliyeti için para birimi türünü ayrı ayrı belirterek Perferma tutarı

•          Incoterms kurallarına göre alıcı ve satıcı arasındaki görev ve sorumluluklar ayrımı?

•          Yükleme ve boşaltma limanlarında veya yerlerinde açıklanan şekilde malların nihai menşei ve varış yeri

•          Mal taşıma araçları

•          Mallar için ödeme koşulları?

•          Üretildiği ülke (MENŞE ÜLKE)

Uluslararası ödeme:

Taraflarca kararlaştırılan ödeme yöntemlerinin koordinasyonu, seçimi ve uygulanması işin temel adımlarından biridir ve bu bölümde önemli olan nokta para ve mal transferlerinin sırasıdır. Başka bir deyişle, parayı önce alıcı mı yoksa malın satıcısı mı transfer eder? İran bankalarının yaptırım koşulları nedeniyle, yabancı satıcılar genellikle malları göndermeden önce İranlı tüccarlarla tam ödeme konusunda anlaşırlar.

Uluslararası taşımacılık koordinasyonu:

Ödeme yöntemini koordine ettikten sonra, malları taşıma ve taşıma zamanı seçilen kurala (Incoterms) göre nakliye sorumluluğu satıcıya veya alıcıya ait olabilir. Ancak her halükarda satıcı malı nakliye şirketine teslim eder ve nakliye şirketinden bir konşimento veya irsaliye alır. Bir sonraki adımda satıcı, konşimento veya irsaliyeyi banka akreditif veya posta şirketi (peşin veya vadeli satın alma) aracılığıyla alıcıya gönderir.

Sonunda

Bu yazımızda İran petrokimya ürünlerinden hammadde satın alma süreci hakkında gerekli tüm bilgileri inceledik. Bu makaleyi faydalı bulacağınızı umuyoruz. İran'dan hammadde satın almak ve ithal etmek genellikle mümkündür, ancak diğer tüm ithalat işlemlerinde olduğu gibi bir risk vardır ve hizmetinizde verdiğimiz noktalara dikket ederseniz bu riski en aza indirebilmelisiniz. Hammadde seçiminde belirtilen tüm maddeler dikkate alınmalıdır. Saygın şirketler tüm bu gereksinimlere uymaya çalışır. Aşağıda en önemli polimerik malzemelerden biri olan polipropileni inceleyeceğiz ve bu malzemelerin İran'daki üreticilerini tanıtacağız.

Güncellenme Tarihi : 29.12.2021 12:34

İLGİLİ HABERLER