Gündem
  • 14.6.2014 21:51

IŞİD fidye istedi mi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü’nde, Dışişleri Bakanı Bakan Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Musul’daki son duruma ilişkin bir toplantı yaptı.
Bu sırada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Musul Başkonsolosluğu personeli ve TIR şoförleri için fidye istenmediğini, ayrıca hepsinin sağlık durumlarının da iyi olduğunu açıkladı.

DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI KORU: “IŞİD İLE PAZARLIK YOK"

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Musul Başkonsolosluğu’na yapılan baskınla ilgili, “IŞİD ile pazarlık yok" dedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Musul ile ilgili bilgi verdi. Koru, Irak'ta olayların altı ay önce şiddetlenmeye başladığını belirterek, sorunun Maliki’nin mezhepsel ve baskıcı yönetiminden kaynaklandığını söyledi. Koru, Musul’un Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçlerinin eline geçtiğini kaydederek, şehrin terk edildiğini belirtti. Koru, birkaç gün içinde olayların hiç beklenmeyen şekilde geliştiğini ve yerel güvenlik güçlerinin şehri terk ettiğini söyledi. Koru, Başkonsolosluğun boşaltılmasında zorluklar yaşandığını, terk edilmesi talimatının verildiğini ifade etti.
Koru, 31 Özel Harekat personeli ile birlikte 49 personelin Başkonosoluk’ta olduğunu kaydederek, Başkonsolosun ‘Her türlü ihtiyacımızı karşılayacak durumdayız. Başkonsolosluğu terk etmemiz mümkün değil’ ifadelerini kullandığını kaydetti. Koru, personelin Çarşamba günü saat 11.20’de Başkonsolosluk binasını terk ettiğini belirterek, başka bir binaya götürüldüğünü ifade etti. Koru, personelin hepsinin bir yerde olduğunu ve sağlık durumlarının iyi olduğunu kaydetti. Koru, kendileri için önemli olanın Başkonsolosluk mensuplarının ve TIR şoförlerinin serbest kalması olduğunu söyledi. Koru, Irak ile ticari ilişkilerin olduğunu hatırlatarak, ticari ilişkilerin aksamaması için gerekli tedbirleri aldıklarını kaydetti.

Ortak veritabanı hazırlanması ile ilgili olarak kamyon plaka, şoför gibi bilgilerin kendilerine verilmesinin sağlandığını söyleyen Koru, kriz masasından Türk vatandaşları ile ilgili her türlü veriye ulaşacaklarını ifade etti. Koru, Türk Başkonsolosluğu’nun Musul’daki tek konsolosluk olduğunu kaydederek, karışıklık olduğu zaman Türk Başkonsolosluğu’nun hedef alınmasının normal olduğunu sözlerine ekledi.

Musul Başkonsolosluğu’na havadan operasyon yapılması ile ilgili olarak Koru, Musul Havaalanı’nın kullanılmadığını ve helikopterle operasyon düzenlenmediğini hatırlatarak, hava operasyonu yapılmasının imkansız olduğunu söyledi.
Türkiye’de IŞİD’e yardım edildiği iddialarına yönelik olarak Koru, konuyla ilgili kanıt çıkmadığını ve IŞİD’e yardımın söz konusu olmadığını ifade etti. Koru, 49 kişinin IŞİD tarafından alıkonulduğunu söyleyerek, bunların 3’ünün Başkonsolosluk görevlisi eşi, 2’sinin bebek, 31 Özel Harekat personeli ve 4-5 vatandaşın olduğunu kaydetti.
Başbakan Erdoğan’ın teslim olunması talimatıyla ilgili olarak Koru, başka bir şeyin yapılmasının mümkün olmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan’ın ‘izlenen durumun doğru olduğunu’ söylediğini ifade eden Koru, mücadele etmenin söz konusu olmadığını aktardı.

Koru, kendilerine risk bilgilerinin 8-9 Haziran tarihlerinde ulaştığını ve ondan sonra tahliye kararının verildiğini ifade etti. Koru, “Bizim güvenlikle ilgili bir sıkıntımız yok” dedi.
TIR şoförleri ile ilgili olarak ise Koru, TIR şoförleri ile temas halinde olduklarını ve sağlıklarının iyi olduğunu belirtti. Ayrıca Koru, şoförlerle ilgili yakın bir tehlike olmadığını kaydetti.
Koru, TIR şoförleri ile Başkonsolosluk personelinin farklı yerlerde tutulduğunu sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:11

İLGİLİ HABERLER