Gündem
  • 15.6.2014 15:51

IŞİD saldırısı, peşmerge ve PYD'yi bir araya getirdi

Aralarında sorun bulunan Peşmerge ve Suriye'nin Kürt bölgesi Rojava'daki PYD'nin silahı gücü YPG güçleri IŞİD tedidine karşı bir araya geldi. Tıl Koçer Sınır Kapısı'nda yapılan Peşmerge ile YPG'nin toplantısı, taraflar arasında 'özlenen tablo' olarak değerlendirildi. YPG'li komutanlar, Irak'taki Kürtler'in IŞİD'de karşı savunulması için 10 bin silahlı gücü göndermeye hazır olduklarını söyledi.

IŞİD'in Musul'a saldırıp kenti ele geçirmesi ve ilerlemesi Irak'taki bir çok güç dengesini değiştirirken, aralarında sorun bulunan Suriye ve Irak Kürtleri'ni bir araya getirdi. Kürt ve Rojava bölgesindeki gazete ve internet sitelerinde yer alan haber ve fotoğraflara göre, IŞİD saldırıları, aralarında aylardan bu yana Rojava bölgesindeki güç dengesi nedeniyle sorun bulunan Peşmerge ile PYD'nin silahlı gücü olan YPG'yi ayna masa etrafında bir araya getirdi.

YPG'nin daha önce IŞİD'ten aldığı Tıl Koçer Sınır Kapısı'nda gerçekleşen görüşmeye, YPG adına Cemşit Osman, Peşmergeler'den çok sayıda üst düzey subay katıldı. Tıl Koçer sınır kapısının Irak tarafını korumak ile görevli Irak askerlerinin bölgeden çekilmesi nedeniyle buradaki güvenliği de Peşmerge sağlarken, tarafların görüşmede, Rojava'nın Cezaa kasabasına 13 kilometre uzaklıktaki Suriye sınırı, Şengal, Tıl Koçer ve Rabia bölgelerinin korunmasını ele aldı.

İKİ SINIR KAPISI DA KÜRTLERİN DENETİMİNDE

Irak ve Suriye'deki Rojava sınırının nasıl korunması gerektiği belirtilen toplantıda tarafların bir araya gelmesi 'özlenen tablo' olarak değerlendirilirken, YPG'nin Irak'taki Kürtlerin korunması için 10 bin silahlı gücünü göndermeye hazır olduğunu deklere ettiği ifade edildi.

Peşmerge ile PYD arasında daha önce sadece Simelka sınır kapısı bulunurken, IŞİD saldırılarından sonra Irak askerinin çekildiği Tıl Koçer sınır kapısının denetimi de yine Peşmerge ve YPG'nin eline geçti.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:10

İLGİLİ HABERLER