Dünya
  • 13.6.2014 22:22

IŞİD tarihi anlaşmayı böyle çiğnedi

Irak ve Suriye'de kanlı eylemlerle tanınan, son günlerde Musul ve Kerkük gibi önemli kentleri işgal etmesi ile medyanın merkezine oturan IŞİD Türk Başkonsolosluktaki diplomatları ve tır şoförlerini rehin alması ile Türkiye'nin birinci Gündem maddesi oldu.

Irak-Suriye arasında İngilizlerin ve Fransızların birinci dünya savaşı sırasında gizli Sykes-Picot anlaşmasına göre çizdikleri sınır IŞİD güçleri tarafından buldozerle dağıtıldı.

98 YILLIK ANLAŞMAYI GEÇERSİZ SAYDILAR

Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı topraklarının paylaşımını öngören ve öncülüğünü İngiltere ile Fransa’nın yaptığı gizli Sykes-Picot anlaşmasının öngördüğü Suriye-Irak sınırı terör örgütü IŞİD üyeleri tarafından önceki gün delindi. IŞİD üyeleri Irak-Suriye arasında İngilizlerin ve Fransızların 1916 yılında birinci dünya savaşı esnasında çizdikleri sınırın artık geçersiz olduğunu öne sürerek buldozerlerle sınırı bozdu.

"BİR ASIR SONRA HARİTA DEĞİŞECEK"

Örgüt Irak-Suriye sınırının yıkılmasının bölge haritasının bir asır sonra değişmesi anlamına geldiğini iddia etti. IŞİD medya kaynakları tarafından yayınlanan fotoğraflarda sınırın buldozerlerle yıkıldığı görülürken sınırın yıkılmasından sonra IŞİD savaşçılarının “şükür secdesi” yaptıkları ve zafer işaretleri eşliğinde örgüt bayrağını göğe çektikleri görüldü.

İNGİLTERE VE FRANSA NE DEDİ?

Öte yandan Fransa’dan dün yapılan açıklamada IŞİD terörünün küresel bir tehdit olduğu ifade edildi. İngiltere'den de henüz bir açıklama gelmedi.

Kaynak: Haber7

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:13

İLGİLİ HABERLER