Dünya
  • 14.6.2014 22:55

IŞİD'in ilerleyişini Kürtler durdurdu

Irak ve Kürt askerî birlikleri ülkenin kuzey ve batısında Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı mücadelede başarılı olunduğunu açıkladı. Irak Başbakanı Nuri El Maliki halkı terörizme karşı mücadeleye çağırdı.

El Sumaria internet sitesi, Irak Ordusu'nun Samarra ve Tikrit'de kontrolü ele geçirdiğini, Musul'daki IŞİD militanlarına karşı hava saldırısı düzenlendiğini yazdı. Kürt Bölgesel Yönetimini'ne yakın Rudaw internet sitesinde ise Kürt peşmergelerin Irak'ın doğusundaki Celula ile Suriye sınırındaki El Yarubiye kapısında güvenliği sağladığı belirtildi.
IŞİD militanları son olarak Bakuba ve Celula kentlerine kadar ilerlemişti. Bakuba başkent Bağdat'a 60 km. uzaklıkta. Kürt peşmergeler dünden bu yana ülkenin kuzeyinden güneyine doğru ilerliyor. Bölgesel Kürt Yönetimi, sınırları içindeki başta Kerkük olmak üzere kente ve kasabalarda güvenliğin sağlandığını açıkladı. Rudaw internet sitesinde yer verilen bir video, peşmergelerin Celula'da kontrolü nasıl ele geçirdiğini gösteriyor.
Washington Post gazetesi IŞİD'e karşı mücadelede özellikle Kürt peşmergelerin etkili olduğunu, Irak Ordusu'nun çok zayıf kaldığını yazdı.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki yaptığı açıklamada, halkı kararlı bir biçimde teröre karşı mücadele etmeye çağırdı. Irak Televizyonu'ndan halka seslenen El Maliki, Samarra'nın IŞİD'den alındığını hatırlatarak, 'Samarra'dan başlayarak terörizmi yenmek için mücadele başlatıyoruz' dedi.

Bu arada çatışmalar nedeniyle Iraklılar'ın kaçışı sürüyor. Musul'un IŞİD'in eline geçmesinin ardından yüzbinlerce Iraklı komşu kentlere akın ediyor. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'ne göre bir milyon Iraklı çatışmalar yüzünden evini terketmek zorunda kaldı.

Türk rehinelerin durumu

Öte yandan Türk Dışişleri Bakanlığı Musul'daki rehinelerle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada 31 tır şoförünün hepsinin birarada olduğu, yakın bir tehlikeninin söz konusu olmadığı belirtildi. IŞİD'in Musul'daki konsolosluğa baskın düzenleyerek 49 kişiyi rehin alması konusuna da değinilen açıklamada, 'Saldırganlara elimizdeki güçle karşı konulması mümkün değildi' ifadesine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün Musul'daki gelişmelerle ilgili bilgi almak üzere Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'le biraraya geldi.

©Deutsche Welle Türkçe

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:11

İLGİLİ HABERLER