Sağlık
  • 15.7.2020 12:32

İŞİTME CİHAZI ALIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Etraftaki sesleri işitmede azalma ve sesleri algılamada güçlük çekme, kulak çınlaması gibi şikayetler işitme kaybı olarak tanımlanmaktadır. Her yaştan insanı etkiler ve farklı fizyolojik nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Uzun süre yüksek sese maruz kalmak, ilerleyen yaş, kafa içinde basınca neden olan bazı hastalıklar, bazı kemoterapi ilaçları, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar işitme kaybın nedenleri arasındadır. Sebebi her ne olursa olsun bu durum kişileri sosyal yaşamdan uzaklaştırarak izole ve yalnız bir hayat yaşamalarına yol açar. Bu nedenle işitme kaybı tedavisi oldukça önemlidir. Bu tedavilerden en sık kullanılanı ve hastaların hayatlarında önemli değişimler sağlayanı işitme cihazı kullanımıdır. Medikal ürünler olan bu cihazları alırken dikkat etmeniz gereken önemli noktalar vardır.

İşitme Cihazı Çeşitleri

Unutmamalısınız ki hepsi aynı amaca hizmet etse de birden fazla işitme cihazı çeşidi vardır. Sesin iç kulağa iletiminin iki yolu vardır, bunlar kemik yolu ve hava yoludur. Bu nedenle kemik yolu işitme cihazları ve hava yolu işitme cihazları farklılık göstermektedir. Ayrıca cerrahi müdahale gerektiren kemik implant cihazları olduğu gibi günümüzde çok da sık kullanılmayan cep tipi işitme cihazları mevcuttur. Tüm bu çeşitler arasından doğru seçim yapmak için işitme kaybı tipiniz ve dereceniz kadar yaşam tarzınız da önemlidir.

İşitme Kaybı Dereceleri

Sağlıklı kişilerde 0-20 desibel arasındaki sesler duyulurken, işitme engeli bulunan kişilerde bu aralıklar farklılık göstermektedir. İşitme kaybı yaşayan bireyler işitme kaybının derecesine göre farklı frekans seviyelerindeki birçok sesi duymakta güçlük çeker ya da duymazlar. İşitme kaybı derecesi ve konuşmayı anlama skoru doğru işitme cihazı seçiminde dolayısıyla doğru tedavi uygulanmasında en önemli etkenlerdendir. Çünkü işitme cihazları KBB uzmanları ya da odyologlar tarafından bu derecelere göre verilmektedir.

Çift Taraflı Cihaz Kullanmak

Nesneleri olduğu gibi görebilmek için nasıl iki gözümüze ihtiyaç duyuyorsak sesleri doğru algılayıp doğru yorumlayabilmek için de iki kulağımıza ihtiyacımız vardır. Bu nedenle çift taraflı işitme kayıplarında çift taraflı işitme cihazı kullanmak gerekmektedir. Çift tarafı cihaz kullanımı kalabalık ve gürültülü ortamlarda konuşma ayırt etme yeteneğini büyük ölçüde artırır. Ayrıca doğal duyma yapısına da yakın olduğu için hastaların sesin geldiği hedefi daha rahat belirlemesini sağlar.

İşitme Merkezleri

İşitme cihazına karar vermek kadar önemli bir diğer konu ise bu cihazların nereden alınması gerektiğidir. Sağlık Bakanlığı ruhsatı bulunması gereken bu merkezler işitme cihazlarının yasal olarak satılabileceği tek yerlerdir. Çeşitli internet siteleri ve eczanelerde satılan ses yükseltici cihazlar ile karıştırılmaması gerekmektedir. Ayrıca işitme cihazı satın alırken hastaların denemeleri ve kendilerine özel ayarlanmış cihazlar almaları gerekir, işitme merkezleri bunun için hazırlanmış profesyonel alanlardır. Cihazınızı aldıktan sonra da hizmet almaya devam edeceğiniz için bu merkezlerin hizmet kalitesi de oldukça önemlidir.

Güncellenme Tarihi : 15.7.2020 12:36

İLGİLİ HABERLER