Asayiş
  • 25.7.2009 12:34

İŞKENCELER KOMUTANI BİLE İSYAN ETTİRDİ...

12 KORUCUYA YAPILAN İŞKENCE KARAKOL KOMUTANINI İSYAN ETTİRDİ


Hakkari'nin Şemdinli İlçesi Ormancık Köyü'nde 12 korucunun Derecik Taburu'nda öldürülüp buraya gömüldüğü iddialarına her gün bir yeni kan donduran iddia daha ekleniyor. 12 korucunun önce Derecik Taburu'nda ağır işkenceden geçirildikten sonra Ortaklar Karakolu'na götürüldüğü, ancak Karakol Komutanı Astsubay H. M.'nin "Bu adamları öldürmüşsünüz. Yarın bu olay ortaya çıkarsa benim başım yanar. Bunları nerede bu hale getirdiyseniz gidin orada gömün" dediği ileri sürüldü.


YARBAY BİZLERİ DE TEHDİT ETTİ


Star'a konuşan ve o dönem bölgede koruculuk yapan 'gizli tanık', olay gecesi Ortaklar Karakolu civarında olduğunu, iki binek arabaya tepeleme yığılmış korucuların bir çoğunu daha önce tanıdığını söyledi. Korucuların, Ortaklar Karakolu'na yine öldürülen koruculara ait iki araçla getirildiğini anlatan 'eski korucu', "Astusbay M. araçları görünce çok sinirlendi. Araçtan inleme sesleri geliyordu. Ağır işkence gördükleri belliydi. Bazılarının çoktan öldüğünü tahmin ediyorduk" diye konuştu. Korucuların ailelerine de daha sonra olayı anlattıklarını belirten 'star'ın gizli tanığı' o dönem Yarbay Ali Çamurcu'nun bu olayı örnek göstererek sık sık 'Size de Şırnak'ta yaptıklarımı yaparım" diye kendilerini tehdit ettiğini dile getirdi.


GİZLİ TANIKLARA BAŞSAVCI GARANTİSİ


Kayıp yakınlarının avukatı Mehmet Ekici, 12 mağdur adına davayı tekrar açacaklarını söyledi. Avukat Ekici "O dönem burada asker veya sivil olarak bulunan, konuyla ilgili olarak bilgi sahibi olan herkesten yardım bekliyoruz. Sayın Van Ağır Ceza Savcısı da konuyu gündeminde tutacağını dosyayı kapatmayacağını söyledi. Çok olumluydu. Gelebilecek bütün gizli tanıkların bizzat kendisinin güvencesi altında olacağını da vurguladı" diye konuştu.


Katliamı telsizdeki 'öldürmeyin' emri önledi


Olayın üzerinden 15 sene geçmesine rağmen hala korktuğunu ve bu yüzden de ismini vermek istemediğini söyleyen bir mağdur yakını baskında aslında köydekilerin tamamen öldürülmek istendiğini ancak buna bir telsiz emrinin engel olduğunu ileri sürdü. Evlerin ateşe verildiğini ve köylülerin dayakla meydana toplandığını anlatan tanık "Kerem İnan'ı öldürdükten sonra telsizden 'Sakın öldürmeyin. Dövün işkence yapın öldürmeyin' diye bir emir geldi. Bu emirden sonra köylülerden seçtikleri 6 kişiyi alıp gittiler. Daha sonra köyün yukarısından da 10 kişi daha almışlar. 4'ünü yaşı küçük diye bırakmışlar. Toplam 12 kişiyi alıp gittiler" diye konuştu.


Karnımdaki 9 aylık bebeğin suçu neydi?


Emine Çelik: Baskından önce gece sabaha kadar köy bombalandı. Bizimkiler telsizle yanlışlıkla köylerinin bombalandığını söyleyince karşıdan "Biz bombalamıyoruz. PKK yapıyor" cevabı alıyorlardı. Sabah yüzlerce asker köyü bastı. Erkekleri bir yana kadınları bir yana topladılar. Ben 9 aylık hamileydim. Kızım olacaktı. Yarbay Ali Çamurcu dipçiğiyle karnıma birkaç kez vurdu. Hadi diyelim ki biz suçluyuz. Benim karnımdaki doğmamış kızımın ne günahı vardı? Biz sadece adalet istiyoruz. Kocalarımızın, kardeşlerimizin mezarının yerini bile bilmiyoruz. Hiç olmazsa kemiklerini bize versinler.


Şırnak'ta yaptığım şeyi yaparım bak!


Ha­zi­me Çe­lik: Bi­zim köy 1984'te ilk ko­ru­cu olan köy­ler­den bi­ri­dir. Eşim Hurşit Taşkın olay­dan ön­ce tam 15 se­ne ko­ru­cu­luk yap­t›. Bas­kın ge­ce­si Yar­bay Ali Ça­mur­cu he­pi­mi­ze kü­für­ler edip "Şırnak'ta bir sü­rü köy yak­tım. Ora­da ne yap­tıy­sam bu­ra­da da ya­pa­ca­ğım" di­ye bağırı­yor­du.

Mer­yem Çe­lik: Ko­cam ilk ko­ru­cu ol­du­ğun­da si­lah bi­le yok­tu. Bal­tay­la, kü­rek­le nö­bet tu­tu­yor­lar­dı. Son­ra ne ol­du da biz ha­in ol­duk. 20 se­ne­ye ya­kın dev­le­te hiz­met et­me­nin ödü­lü bu mu­dur?


Kaynak: Star Gazete

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:06

İLGİLİ HABERLER