Ekonomi
  • 4.4.2006 17:25

İSKENDERUN LİMANI, ABD ORDUSU'NA MI KİRALANACAK?

AHMET SEHER
HATAY - Liman-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Haşim Sevimli, İskenderun Limanı'nın, ABD'li subaylar tarafından incelendiğini, ABD'nin Romanya'daki üssünün buraya taşınmak istendiğini iddia etti.
2. Körfez Savaşı sırasında ABD'nin askeri malzeme üssüne çevirdiği İskenderun Limanı'nda, geçtiğimiz günlerde ABD'li subaylar tarafından inceleme yapıldığı, sahayı gezen subayların mendirek derinliklerini incelediği ileri sürüldü.
Liman-İş Sendikası Şube Başkanı Haşim Sevimli, özelleştirme kapsamına alındıktan sonra PSA Akfen firmasına ihale edilen, ancak Rekabet Kurulu'na takılan İskenderun Limanı'nın ABD ordusuna kiralanmak istendiğini öne sürdü. ABD'nin Türkiye üzerindeki oyunlarının sürdüğünü ifade eden Sevimli, "Son olarak İskenderun Limanı'nın deniz üssü yapılması talebini gündeme getiren ABD'nin alt yapı hazırlıklarına başladığı ortaya çıktı. Romanya'daki deniz üssünü İskenderun Limanı'na taşımak isteyen ABD, bölgeye tam olarak yerleşmek amacındadır. ABD'nin geçmiş yıllarında da İskenderun Limanı'na dönük talepleri olmuştu. Ancak son talep ile İskenderun Limanı, dolayısıyla bölgeyi tamamen kendi denetimine almayı hedeflemektedir" dedi.
Bu durumu, Türkiye'nin egemenlik haklarına vurulan bir darbe olarak nitelendiren Sevimli, "Türkiye'yi hedef tahtası haline getirecektir. ABD'nin İskenderun Limanı'nı deniz üssü yapmak istemesi aslında Büyük Orta Doğu Projesi'ni uygulaması anlamına gelmektedir. Bu projeye göre, ABD bölgeyi kendi çıkarları doğrultusunda yeniden şekillendirecektir. Komşularımız olan İran ve Suriye'ye saldırı da bu plana dahildir. Asıl olan ise bölgeye kalıcı olarak yerleşmek ve Türkiye'yi de bunun bir parçası yapmaktır. Bilindiği gibi Orta Doğu dünya enerji kaynaklarında önemli yere sahiptir" diye konuştu.
Liman-İş Sendikası Şube Başkanı Haşim Sevimli, limanlara sahiplenilmesi gerektiğine işaret ederek, "Türkiye'nin bağımsızlık ve egemenliğini koruması, limanlarında egemen olmasıyla eşdeğerdir. ABD, İskenderun Limanı'nı bölge hegemonyasını oluşturmak ve komşu ülkelere saldırmak için istemektedir. Bu durumu kabullenmek onur kırıcıdır ve egemenlik haklarından vazgeçmek demektir. Türkiye egemenlik ve bağımsızlığını elde tutmak istiyorsa, stratejik kurumları başta olmak üzere özelleştirme politikasından da ABD yardakçılığından da vazgeçmelidir" şeklinde konuştu.

 

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 08:58

İLGİLİ HABERLER