Sağlık
  • 30.6.2007 10:27

ISLAK MAYO HASTA EDİYOR

Serinlemenin en güzel yolu bol bol suya girmek. Ancak uzmanlar uzun süre ıslak mayo ile kalmanın erkeklerde prostata, kadınlarda ise sistite neden olduğu konusunda uyarıyor

Sıcaklar bastırdıkça pek çok kişi soluğu denizde alıyor. Ancak deniz keyfinden sonra ıslak mayoyla dolaşmak hastalıkları da beraberinde getiriyor. Alman Hastanesi'nden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Arman Çekmen, deniz suyunun soğuk olması ve ıslak mayoyla dolaşma süresinin uzun olmasının özellikle 45 yaş üzerindeki erkeklerde prostat büyümesi riski oluşturduğunu söylüyor. Islak mayo ile dolaşmanın genital bölgede mantar enfeksiyonlarına da yol açabileceğini belirten Dr. Çekmen, mayoların hava almayan kumaşlardan yapılmış olmasının da bu enfeksiyonlarda önemli rol oynadığını vurguluyor. İç çamaşırlarının da hava alan cinsten, özellikle pamuklu kumaştan olanlarının tercih edilmesinin sağlık açısından önemine değinen Dr. Çekmen, testisleri yukarıda toplayarak sarkmayı önleyeceğinden, erkeklere slip tarzı iç çamaşırı giymelerini öneriyor. Islak mayo kadınlarda da sistite, yani idrar torbası ve idrar yolları enfeksiyonuna zemin hazırlıyor. Dr. Çekmen, sudan çıktıktan sonra acilen ıslak mayonun kurusuyla değiştirilmesi gerektiğini vurguluyor.

HEMEN MAYOYU DEĞİŞTİRİN

Denizden ya da havuzdan çıktıktan sonra rüzgarın da etkisiyle genital organda ödem oluştuğuna dikkat çeken Dr. Çekmen, "Kadınlarda anatomik yapı nedeniyle idrar torbasından sonra dışarıya idrar çıkış kanalı oldukça kısadır. Erkeklerde bu çok daha uzundur ve enfeksiyon kapma riski de bu nedenle azalır. Kadınlarda üşütme de havuzdan çıktıktan sonra ıslaklığa dikkat edilmemesi durumunda çok görülür" diyor. Vücut dirençleri düşük olan çocukların da kesinlikle ıslak mayo ile dolaştırılmaması konusunda aileleri uyarıyor.

VAJİNAL MANTAR OLUŞABİLİR

Havuzun vajinal mantar problemine yol açtığını belirten Dr. Çekmen, bunun sanılanın aksine havuzdan bulaşma yoluyla değil, havuz suyundaki klorun vajen florasındaki yararlı bakterileri öldürmesi sonucu var olan mantar sporlarının aktif hale gelmesiyle oluştuğunu açıklıyor. Bu nedenle havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duş alınmasını öneriyor. Dr. Çekmen, deniz suyunun enfeksiyona yakalanmak açısından havuzdan daha az zararlı olduğuna da değiniyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:47

İLGİLİ HABERLER