Gündem
  • 30.9.2013 12:39

İslam dünyasının Türkiye'ye ihtiyacı var

Afrika Araştırmaları Derneği Başkanı ünlü bilim adamı Ali Mazrui, "İslam birliğinin kurulması oldukça zor ancak imkansız değil. Güçlü bir liderlik ve kararlılıkla oluşturulması mümkün" dedi.

Bağcılar Belediyesi ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği "Uluslararası İbn Haldun Sempozyumu"nda AA muhabirine konuşan Mazrui, ''İslam dünyasının küresel anlamda Müslümanları çevreleyen çeşitli sorunları göğüsleyecek Türkiye gibi ülkeye ihtiyacı olduğunu" söyledi.

Türkiye’nin İslam ülkelerine önderlik etme konusunda daha etkin rol oynaması gerektiğini belirten Mazrui, "Dünyada meydana gelen tüm olaylara sadece ABD’nin perspektifiyle bakıyoruz. Bu da genellikle olayları ABD’nin çıkar ilişkileri yönünde görmemize neden oluyor. Bu sebeple ABD ile iyi ilişkilerin yanı sıra Suriye ve Mısır gibi ülkelere daha yakın olmalıyız " şeklinde konuştu.

"Kenyalılar ABD ile gereğinden fazla işbirliği yaptı"

Mazrui  son dönemde Pakistan ve Kenya’da gerçekleştirilen terör saldırıları konusunda da şunları söyledi:

"Pakistan konusunda sorulması gereken soru, İslamabad yönetiminin terörle mücadele konusunda ne kadar başarılı olduğudur. Pakistan hükümetinin terör olaylarında başarılı olamadığını görüyoruz. Nairobi’deki terör olayının arkasında ise Kenya hükümetinin El Kaide bağlantılı Eş-Şebab örgütüyle savaşmak üzere Somali’ye asker göndermesi bulunuyor. Öte yandan Kenyalılar ABD ile gereğinden fazla işbirliği yaptı. Bu da İslamcı radikal grupları en çok kızdıran şey oldu. Nairobi’deki saldırıların Arap-İsrail çatışmasından kaynaklandığını sanmıyorum. Bu olay tamamen Kenya’nın siyasi tutumunun sonucudur."

Son yıllarda Arap dünyasında yaşananları Arap Baharı olarak görmediğini dile getiren Mazrui, "Ben Arap Baharı terimini hiç kullanmadım. Bu duruma sadece ‘Arap Uyanışı' denilebilir" diye konuştu.

Arap Uyanışı’nın kendisinde çok fazla umut uyandırmadığını vurgulayan Mazrui, "Bu durumu ‘Arap Uyanışı’ olarak adlandırmama rağmen çok büyük umut beslemedim. Nitekim Mısır’da olanlar bunu gösterdi. Mısır'da yapılan darbe tam bir felakettir. İktidara geleli henüz 1 yıl olan hükümeti değiştirip, demokratik yollarla seçilen ilk cumhurbaşkanını zorla görevinden uzaklaştırdılar ve darbeyi gerçekleştirdiler. ABD’de de beğenmediğimiz yöneticiler oluyor ancak bunu ifade etmek için bir sonraki seçimi bekliyoruz" dedi.

Ali Mazrui kimdir?

Yaşayan en başarılı 100 entelektüel arasında gösterilen ve Afrika’da İslam kültürü ve demokrasi alanındaki çalışmalarıyla tanınan Ali Mazrui, ABD’deki Binghamton Üniversitesi’nde Küresel Kültürel Çalışmalar Enstitüsü Direktörü olarak görev yapıyor. Mazrui, Afrika politikaları, etnik kimlik, ötekileştirme, uluslararası politik kültür, siyasi İslam, diaspora gibi konularda referansına başvurulan önde gelen akademisyenlerden biri olarak gösteriliyor. Pennsylvania'daki Lincoln Üniversitesi tarafından Yirminci Yüzyıl İkonu olarak seçilen Mazrui, 2007 yılında Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve Afrika İletişim Birliği tarafından Yaşayan Efsaneler Ödülü'ne layık görüldü. Halen Londra'daki Kraliyet Afrika Derneği Başkan Yardımcısı olan Mazrui’nin "Afrikalılar" adlı eserinin yanı sıra çok sayıda kitabı ve yayını bulunmaktadır.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:35

İLGİLİ HABERLER