Gündem
  • 5.3.2013 16:58

İslam'ın demokrasi ile sorunu olamaz

BERLİN - Başbakan Yardımcısı Arınç, "Müslümanlar, Yahudiler ve Hristiyanlar: Barış Mümkündür. Geçmiş ve mevcut durumda barış içinde birlikte yaşamanın örnekleri- Geleceğe dair perspektifler'' konulu konferansta bir konuşma yaptı.

Barışa giden yolda hükümet ve millet adına taşın altına el koyduklarını belirten Arınç, "Geçmişte yaşanan olumsuz olayları bir tarafa iterek, geleceğe barışın hâkim olması için tüm gayretimizle çalışıyoruz. Türkiye hem ülkesinde, hem bölgesinde, hem de dünyada kalıcı barışın gelmesini, insanların özgürce dini inançlarını yaşamasını istemekte ve desteklemektedir" diye konuştu.

İslam'ın demokrasi ile sorunu olamaz

İslam inancının demokrasi ile sorunu olamayacağını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "İslam inancı, insan haklarını, adaleti ve barışı, diğer dinlerde olduğu gibi, savunan ve koruyan bir dindir" diyerek hem medeniyetler çatışması, hem de tarihin sonu tezlerinin bugün için çöktüğünü ifade etti.

Radikalleşme ve terörizmle bir dinin yan yana getirilerek korku ortamı oluşturulmasının bilgisizlikten kaynaklandığını aktaran Arınç, şöyle konuştu:

"Belli radikal ve şiddeti kullanan grupların, İslam’ı kullanarak yapmış oldukları saldırılar ve eylemler ancak kendilerini bağlar. İslam dini hiçbir şekilde terörü meşru görmez. Terörizmin dini olmaz, ancak terörizm dini kullanabilir. Yine kökten dincilik her dine mensup insanların sebep olabilecekleri bir sorundur. Bunun aşılması için, bizlerin kökten dinciliğe değil, kökten diyaloğa ihtiyacımız var."

Musevilik dolayısıyla soykırıma maruz kalınması kabul edilemez

"Bir insanın Yahudi olması, Museviliğe göre yaşaması ve sadece bu sebepten dolayı bir soykırıma veya düşmanlığa maruz kalması kesinlikle kabul edilemez" diyen Arınç, hiçbir din ve inancın bunu meşru gösteremeyeceğini belirterek, "Anti-semitizm kavramı kullanılırken Musevi insanlar nasıl ötekileştiriliyorsa, benzer şekilde İslamofobi de Müslümanları düşman ilan etmekten başka bir şey değildir" dedi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:29

İLGİLİ HABERLER