Sağlık
  • 22.5.2013 16:11

"İşlenmiş et ürünleri kalp sağlığını tehdit ediyor"

KASTAMONU)- Medipol Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dursun Duman, Zürih Üniversitesi tarafından yürütülen çok merkezli çalışmanın, işlenmiş et ürünlerini aşırı tüketen kişilerde kalp ve damar hastalığına bağlı ölüm riskinin belirgin olarak arttığını gösterdiğini söyledi.
     Duman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurutma, tütsüleme ya da salamura işlemlerinden geçirilen etlerin işlenmiş ürünleri oluşturduğunu anlattı.
     İşlenmiş et ürünlerinin kalp sağlığına etkilerini değerlendiren bilimsel çalışmalar yapıldığına dikkati çeken Duman, şöyle konuştu:
     "Zürih Üniversitesi tarafından yürütülen çok merkezli çalışma, işlenmiş et ürünlerini aşırı tüketen kişilerde kalp ve damar hastalığına bağlı ölüm riskinin belirgin olarak arttığını göstermiştir. Yapılan araştırmaya 10 ülkeden 448 bin 568 kişi dahil edilmiş, ortalama 12,7 yıl takip edilen bu kişilerde, işlenmiş kırmızı et tüketiminden kaynaklanan kalp ve damar hastalığına bağlı ölüm riskinin artış gösterdiği belirlenmiştir.
     Ayrıca, çalışmalar günlük işlenmiş et ürünü tüketiminin 20 gramın altında tutulmasının yıllık ölüm riskini de yüzde 3,3 oranında azalttığını göstermiştir. Bu tür gıdaları fazla tüketen kişilerin tavuk, balık, mercimek ve fasulye gibi diğer protein kaynaklarına yönelmeleri kalp ve damar hastalığından korunmalarına faydalı olacaktır."

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:07

İLGİLİ HABERLER