Ekonomi
  • 28.7.2009 12:05

İŞLETMELERİN YARISI STRATEJİ DEĞİŞTİRECEK

İSTANBUL / İHA

Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık firması KPMG'nin 29 ülkede 850'yi aşkın üst düzey işadamıyla görüşerek gerçekleştirdiği küresel ekonomik krizin dünya çapındaki işletmeler üzerine ve bu işletmelerin gelecek planları üzerine etkilerini araştıran çalışması, ekonomik krizin sonucu olarak gelecek yıllarda iş stratejilerini değiştirecek işletmelerin oranını yüzde 50 olarak ortaya koyuyor.

KPMG'nin araştırmasına göre, özellikle Japonya, Çin, Singapur ve Hindistan'daki işletmelerde bu oranın çok daha yüksek olduğu, uzakdoğulu işletmelerin krizi bir fırsat olarak gördükleri ve bu yönüyle Avrupa'daki işletmelere öncülük ettikleri görülüyor.

Stratejilerini değiştirecek şirketlerin bunu yapmalarındaki en temel faktörün değişen müşteri satın alma alışkanlıkları ve nakit akışında görülen sıkıntılar olduğu anlaşılıyor.

Strateji değişikliği planlayan işletmeler kısa vadede, iş süreçlerinin iyileştirilmesi, satın alma ve tedarik zinciri masraflarının kısılması ve çalışan sayısının azaltılması yollarının birleşimiyle masraflarını kısmaya odaklanmaktadır. Uzun vadede ise iş modelleri, ürünler, fiyatlandırma, coğrafi pazarlar, tedarikçiler ve müşteriler bazında değişiklikler planlanıyor.

Sektörel bazda bakıldığında; özellikle otomotiv, bilgi, iletişim ve eğlence, mali hizmetler, ulaşım ve perakende sektörlerinde kısa sürede yeni stratejiler aranırken, enerji ve doğal kaynaklar, kimya ve ilaç sektörlerinde böyle bir eğilimin olmadığı gözlemleniyor.

Araştırmaya katılan dünya çapındaki işletmelerin yüzde 72'si önümüzdeki yıl karlarının ve vergilerinin geçmiş yılın aynısı veya ondan daha düşük olmasını bekliyor. Ayrıca işletmeler iyileşme sürecine yardımcı olması aşısından en uygun devlet müdahalesinin vergi indirimleri olduğu konusunda hemfikirler.

Dünya ekonomisinin ne zaman iyileşmeye başlayacağı konusunda da büyük bir düşünce birliği bulunuyor. Araştırmaya katılan işletmelerin yarısından fazlası 2010 yılında, yüzde 22'si 2011 yılında, yüzde 7'si ise 2012 yılında ekonomik iyileşme bekliyor. Sadece yüzde 1'lik kötümser grup 2014 yılında dahi krizde olacağımızı düşünüyor.

Araştırma sonuçları ile ilgili değerlendirme yapan KPMG Türkiye Vergi Bölüm Başkanı Fikret Çetinkaya, "KPMG müşterilerinin de genel olarak piyasalarda 12-24 aylık süre içinde iyileşme olacağına dair öngörüleri ile bu araştırma sonuçları paralellik göstermektedir. Kriz döneminde hem maliyet hem de nakit akışı yönüyle işletmelerin vergi uygulamaları daha da önem kazanırken kamu kesiminde ise azalan işlem hacmi ve karlara bağlı olarak düşen vergi gelirlerinin telafi edilmesi gereği ortaya çıkmaktadır.
İşletmelerin maliyetleri kısmak ve piyasaların düzelmesini beklemekten öte temel iş stratejilerini gözden geçirmeleri, kamunun ise yatırımları ve istihdamı gözeterek kaynak ihtiyacını gidermesi ekonomik iyileşmeyi hızlandıran temel unsurlar olacaktır" dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:03

İLGİLİ HABERLER