İSO BAŞKANI TANIL KÜÇÜK KURLARDAKİ DALGALANMADAN ŞİKAYETÇİ
İSTANBUL - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, kurlardaki dalgalanmanın sanayiciyi olumsuz etkilediğini belirterek, ''Kurları gündeme getirmemizi, sanayiciler kur üzerinden rekabet etmek istiyor şeklinde değerlendirmek, haksız ve eksik bir yorum olacaktır. Bizim istediğimiz, istikrarlı bir makro ekonomik ortam'' dedi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Mayıs ayı olağan Meclis toplantısında ana gündem maddesi olarak, ''Yılın ikinci yarısına yaklaşırken sanayiinin mevcut durumu ve sürdürülebilir büyüme için yol haritamızın temel ilkeleri'' konusu değerlendirildi. Toplantıda konuşan Tanıl Küçük, ''Bulunduğumuz kritik dönemeçte dikkatli ve akıllı davranır, gereken tedbirleri alırsak yolculuğumuza kazasız devam edebilir, hedeflerimize ulaşabiliriz'' dedi.
Bu noktada hükümete ve ekonomi yönetimine büyük bir görev ve sorumluluk düştüğünü hatırlatan Tanıl Küçük, ''Hükümet ekonomik programa devam etmek konusunda kararlı olduğunu, popülizme kayılmayacağını, mali disiplinin korunacağını her fırsatta göstererek, güveni tesis etmeli. O zaman, beklentiler de ona göre şekillenecektir. Ortaya çıkan genel iyimserlik havası, kurların düşmesiyle, faizlerde de düşme olacağı beklentisi, aslında hükümete ve ekonomi yönetimine önemli fırsatlar sunmaktadır. Tutarlı mali politikalar izlendiği takdirde, olumlu gidişin kalıcı iyileşmeye dönüşmesi mümkün olabilecek'' diye konuştu. Küçük, Türkiye ekonomisini düzlüğe çıkartmanın yolunun büyümek olduğuna belirterek, ancak sürdürülebilir yüksek bir büyüme performansını yakalayabilmek için çözülmesi gereken yapısal sorunlar olduğuna dikkat çekti.
Sürdürülebilir büyüme ve sürdürülebilir rekabet gücü açısından en önemli şartın uzun vadeli ve uygun şartlarda finansman imkanı olduğunu bildiren Küçük, ''Reel faizler kabul edilebilir oranlara gelmeden, büyüme sürdürülebilir olmayacak ve rekabet gücümüz istenilen seviyeye gelmeyecek. Faizlerin düşmesinde, enflasyonun düşmesi ve kamu borç stokunun azalması belirleyici olacak. Bankalar devletin borçlanmasına aracılık etmeye hala devam etmektedir. Kamu borç stoku azalmadan, bankalar gerçek işlevlerine dönmeden, devletin toplumun tasarruflarını yutmasının önüne geçilmeden reel sektör- mali sektör arasındaki ilişki sağlıklı bir yapıya kavuşmayacak'' şeklinde konuştu. Kamu borç stokunun azaltılması için, mali disiplinin korunması ve faiz dışı fazla hedefinin tutturulmasının büyük önem taşıdığını belirten Küçük, ''Hükümet mali disipline ne kadar sadık kalırsa, harcamalarını ne kadar kısarsa, sorunları çözme şansı o kadar yükselir'' ifadelerini kullandı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:03