Dünya
  • 6.5.2013 23:57

İspanya ve İtalya AB'den ekonomik destek istedi...

     Başbakan olarak 28 Nisan'da resmen göreve başladıktan sonra ekonomik krize karşı mücadele gündemiyle Fransa ve Almanya'ya resmi ziyarette bulunan Letta, bugün de Madrid'de İspanya Başbakanı Rajoy ile görüştü. Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Rajoy ve Letta, gelecek haziran ayında yapılacak AB Konseyi zirvesinde, ekonomik krizle ilgili alınacak kararlarda ortak tavır almayı kararlaştırdıklarını söyledi.
     İspanya ve İtalya, ekonomik krize karşı mücadelede AB'nin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini düşünerek, AB'den ''Bankacılık Birliği'nde hızlı atılmasını ve gençlerde işsizliğe karşı ortak strateji belirlenmesini'' istedi.
     Almanya Başbakanı Angela Merkel'e ''AB sadece çoğunlukla inşa edilmedi. Çok zor bir dönemden geçerek buralara gelindi. Bundan sonrası için de tüm Avrupalılar için faydalı olacak öneriler getirilmeli'' mesajını gönderen Rajoy ve Letta, kamu açığını düşürmek için kemer sıkma politikalarına devam etmeleri gerektiğinin bilincinde olduklarını ancak AB'nin alacağı kararların yapılacak kesintilerden daha önemli olduğunu vurguladı.
     İspanya Başbakanı Rajoy, ''Ekonomik krize karşı uyguladığımız reformlar, AB'nin yapacağı reformlarla aynı hızda ilerlemelidir. Hepimiz üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz ama AB daha fazlasını yapmak zorunda. En kısa zamanda ortak vaatlerimizi yerine getirmeliyiz. En kısa sürede krizden çıkmak, istihdam yaratmak ve ekonomik büyümeyi sağlamak için siyasi istikrara ihtiyacımız var'' diye konuştu.
     Rajoy, ekonomik krizin sadece İtalya ve İspanya'nın sorunu olmadığını tüm Avrupa'da ekonomik küçülme yaşandığını belirterek, 'Asya, Afrika, ABD büyürken neden Avrupa küçülmeye mahkum edildi' sorusuna ortak çözüm bulmalıyız'' dedi.
    
     -Letta: "2014 yılındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerini AB karşıtları kazanabilir"-
    
     İtalya Başbakanı Letta da ''Avrupa için ortak bir çaba gösterme zamanı geldi. AB'yi negatif haberler veren bir kurum olarak görmemeliyiz. AB liderleri pozitif mesajlar vermeli. Gençlerdeki işsizlik konusu gelecek AB Konseyi'nin kalbi olmalı. Gençlere istihdam yaratılmazsa Avrupa'nın umudu kalmaz'' değerlendirmesinde bulundu.
     Avrupa Parlamentosu seçimlerinin gelecek yıl yapılacağını hatırlatan Letta, ''Almanya, Avusturya, Finlandiya hangi ülke olursa olsun Avrupa'nın her yerinde AB karşıtı politikalar büyüyor. Vatandaşlar, gündelik hayatları için AB'nin faydalı olmadığını düşünmeye başlıyor. 2014 yılındaki seçimleri AB karşıtları kazanabilir veya şimdiye kadar olmadığı kadar AB karşıtı parlamenter olabilir. Bu riski önlemek gerek. O yüzden haziran ayındaki AB Konseyi zirvesinde alınacak kararlar çok önemli'' ifadesini kullandı.
    
     Muhabir: Şenhan Bolelli
     Yayıncı: Tarkan Demir

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:35

İLGİLİ HABERLER