Gündem
  • 5.5.2024 16:00

İsrail Amerika'nın ünlü Patriot sistemini çöpe attı

Patriot sistemi İsrail Hava Kuvvetleri'ndeki hizmetine son veriyor

2014 yılından bugüne 9'u mevcut savaşta olmak üzere 19 hedefi vuran Patriot silah sistemi, artık yerini daha gelişmiş teknolojik bir sisteme bırakıyor.

IDF, onlarca yıllık faaliyet ve 19 hedefi ele geçirmesinin ardından Hava Kuvvetleri'ndeki hizmetine son veren Patriot füzesavar sistemini değiştirmeye hazırlanıyor.

'Patriot' füzesavar sistemi ya da İsrail'deki adıyla 'Yahalom', uçaklara ve balistik füzelere karşı çalışıyor. Görevi, insanlı ve insansız düşman uçaklarını, savaş helikopterlerini ve hatta uzun menzilli füzeleri engellemektir.

Vatansever Taburu komutanı Yarbay Matan, "Yahalom'un ilk müdahalesi, Gazze Şeridi'nden gelen bir İHA'ya karşı Koruyucu Hat Operasyonu sırasında gerçekleşti" diyor. "Sistem, 2014 yılından bugüne kadar 9'u mevcut savaşta olmak üzere 19 hedefi yakaladı. Sistem güçlü bir şekilde çalıştı ve son anlarına kadar da çalışmaya devam edecek." Bunlar, güçlü ve büyük uçakların durdurulmasına yönelik rutin olmayan hedefleri içerir.

Matan, "Piller ülkenin kuzeyinden Eilat'a kadar konuşlandırıldı ve 7 Ekim'den bu yana pek çok başarı elde etti" diyor ve şöyle devam ediyor: "Ancak Patriot, bakımı zor olan eski bir sistem, bu yüzden biz Şu anda tüm sistem kapatılana kadar pil sayısını azaltma sürecindeyiz."

Patriot'un yerini daha ileri teknolojiye sahip bir silah sistemi alıyor. Yarbay Matan, "İlerlememiz ve savunma yöntemlerimizi geliştirmemiz gerektiğini anladık" diyor. "Askeri oluşumdaki yenilikler daha iyi bir operasyonel ve bakım tepkisi sağlıyor."

Gülümseyerek şunları paylaşıyor: "Patriot sisteminin bir savaşçısı ve subayı olarak bu kapatmayla ilgili karışık hislerim var. Profesyonel ve hatta kişisel olarak bu sisteme çok bağlıyım." “Sonuçta bu sadece sisteme değil, birlikte çalıştığım insanlara ve belli bir çevreye de bir vedadır. Ancak her son yeni bir şeyin başlangıcıdır."

"Sistemde çalışanlar halktır" diye bitiriyor, "ülkenin her yerinde mümkün olan en profesyonel ve özverili şekilde hizmet veren askerler ve bakım işçilerinden başlayarak, elbette güçlü bir güvene sahipler. 

Güncellenme Tarihi : 5.5.2024 17:41

İLGİLİ HABERLER