Gündem
  • 3.6.2020 14:00

İsrail basını : Ortadoğu ülkeleri artık Türkiye olmadan adım atamaz

İsrail basınından itiraf: Türkiye'nin üstünlüğünü kabul ettiler
Türkiye'nin destek verdiği ulusal mutabakat hükümetine bağlı güçlerin Hafter'e karşı elde ettiği zafer, İsrail basınında da karşılık buldu. Özellikle Libya ordusu, Türk SİHA'larının başarılı hava desteği ile darbeci milisler karşısında önemli kazanımlar elde ederken, Haaretz yazarı Zvi Bae'el, Türkiye'nin; sahada attığı sağlam adımlar ile Doğu Akdeniz'deki üstünlüğünü kabul ettirdiğini yazdı.
İsrail basınından itiraf: Türkiye'nin üstünlüğünü kabul ettiler

Türkiye'nin Libya'da destek verdiği Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı askerler sahada ilerleyişlerini sürdürüyor. Özellikle Türkiye'nin SİHA'ları oyuna sokması, bölgedeki Hafter'in, kara bağlantılarını keserken ilerleyişini de durdurdu.

Akıllı mühimmatlar ile nokta atışları gerekleştiren Türk SİHA'ları, Hafter milislerinin belini kırarken, aynı zamanda uluslararası alanda da dünyaya "Türkiye'siz Akdeniz olmaz" mesajını net bir şekilde verdi.

SAHA ÜSTÜNLÜĞÜ İSRAİL BASININDA
Türkiye'nin bölgedeki sağlam duruşu uluslararası alanda da "Biz buradayız"ı ifade ederken, sahadaki başarı ve dominant güç bölge ülkelerine de net bir mesaj veriyor. Bu durum dış basında da karşılığını artık fazlasıyla buluyor.

 İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'te Zvi Bar'el kalemiyle yayınlanan bir makalede Türkiye’nin bölgede sağladığı üstünlüğün inkâr edilemez olduğu yazıldı. Bar'el makalesinde Libya’nın Hafter kuvvetlerine karşı elde ettiği başarıda Türkiye’nin önemi vurguladı.

 HAFTER'E KARŞI ZAFER
Türkiye'nin sahadaki duruşu Hafter ve milislerine karşı kesin bir zaferi de beraberinde getirdi. Bu durum darbecilere destek veren başta Mısır, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere birçok yabancı devleti rahatsız ederken, Türkiye’nin bölgedeki potansiyel güç olarak öne çıkmasını endişeyle karşıladı.

AKDENİZ'İN KİLİT GÜCÜ
Türkiye ile Libya arasında yapılan askeri iş birliğinin, Türkiye’yi Akdeniz’i kontrol etmede ciddi ölçüde kuvvetlendirdiği belirtilen yazıda, Libya ile imzalanan anlaşmaya da yer verildi.Münhasır Ekonomik Bölge anlaşmasıyla da birlikte, Türkiye’nin artık Akdeniz’de kilit bir rol üstlenmesini sağladığı ifadelerine yer verilirken, Orta Doğu ülkelerinin, faaliyetlerine Türkiye’nin kontrolü olmaksızın devam edemeyeceği de söylendi.

KAYNAK: HAARETZ

Güncellenme Tarihi : 3.6.2020 14:02

İLGİLİ HABERLER