Sağlık
  • 25.4.2021 23:29

İsrail’de aşı yaptıranların vücudunda bakın ne çıktı?

Hemen hemen bütün ülkeye ikinci doz aşı yaptıran İsrail’de beklenmedik yan etkiler ortaya çıktı.. İsrail'de otoimmün hastalığı olan altı kişi, Pfizer aşılarını yaptıktan sonra ağrılı kırmızı döküntü geliştirdi.
Zona hastalığı benzeri döküntülerin yeni bir Covid aşısı yan etkisi olabilir mi diye tartışılmaya başlandı.
İnsanın kendi bağışıklık sisteminin vücudunun bazı kısımlarına saldırmasına neden olan otoimmün inflamatuar,  romatizmal hastalıkları olan hastalarda ters etki yaptı.
Otoimmün hastalıkları, bağışıklık sisteminin kemiklerde, kaslarda, eklemlerde ve organlarda sağlıklı hücrelere saldırması şeklinde ortaya çıkıyor.


Bu grubun yaklaşık% 1,2'sinde, herpes zoster olarak da bilinen bir deri döküntüsü olan zona gelişti. Hastaların, Pfizer aşısının ilk dozunu takiben durumu geliştirme olasılığı, ikinci doza göre kat daha fazlaydı.
Araştırmacılar, riski azaltmak için AIIRD hastalarının COVID-19 aşısı yaptırmadan önce zona aşılanmasını önermektedir.
Yeni bir araştırmaya göre zona, Pfizer-BioNTech koronavirüs aşısının yeni bir yan etkisi olabilir .
İsrail'deki araştırmacılar, belirli otoimmün hastalıkları olan kişilerin, bu hastalıkları olmayanlara kıyasla, herpes zoster olarak da bilinen deri döküntüsü geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu buldular.
Dahası, cilt durumu ilk dozdan sonra ikinci doza göre beş kat daha yaygındı.
Tel Aviv Sourasky Tıp Merkezi ve Hayfa'daki Carmel Tıp Merkezi'nden ekip, bulguların, otoimmün hastalıkları olan hastalarında nadir görülen semptomlara dikkat etmeleri için doktorlara bir uyarı görevi görmesi gerektiğini söylüyor.
Hastaların Pfizer aşısının ilk dozunu takiben durumu geliştirme olasılığı, ikinci doza göre kat kat daha fazla.
Tel Aviv Sourasky Tıp Merkezi romatolog baş araştırmacı Dr. Victoria Furer The Jerusalem Post'a verdiği demeçte , 'Aşının bu noktada tek başına neden olduğunu söyleyemeyiz ancak bazı hastalarda tetikleyici olabileceğini söyleyebiliriz.” Dedi.

Ekip, Romatoloji dergisinde yayınlanan çalışma için Pfizer COVID-19 aşılarını alan 590 hastayı inceledi.
Hastaların 491'ine otoimmün enflamatuar romatizmal hastalık teşhisi kondu, kalan 99'u ise kontrol grubuydu. 
Otoimmün enflamatuar romatizmal hastalıklar (AIIRD), bağışıklık sisteminin bir kişinin kemiklerine, eklemlerine, kaslarına veya organlarına saldırmasına neden olur.
Yaygın semptomlar kas ağrıları, yorgunluk, eklemleri örten deride şişme ve kızarıklık ile el ve ayaklarda uyuşmadır.
Amerikan Aile Hekimleri Akademisi'ne göre, genel ABD nüfusunun yüzde üç ila yüzde beşinin AIIRD'den muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. 
Sonuç olarak, 491 AIIRD hastasından altısının (veya yüzde 1,2'sinin) aşı sonrası zona geliştirdiğini gösterdi.
Zona, vücudun herhangi bir yerinde ağrılı bir kızarıklığa neden olan ve suçiçeğine neden olan aynı virüsün neden olduğu viral bir enfeksiyondur. 
Birisi suçiçeği geçirdikten sonra, virüs vücutta inaktif olarak kalır ve yıllar sonra zona olarak yeniden aktive edilebilir.

Güncellenme Tarihi : 27.4.2021 00:45

İLGİLİ HABERLER