Dünya
  • 2.5.2015 13:43

İsrail'de Falaşa isyanı

Kudüs’te yürüyen Etiyopya asıllı Falaşa Yahudileri, İsrail’in ırkçı uygulamalarını "Kudüs Baltimore olacak!" sloganıyla protesto etti. Polis, Başbakan Netanyahu’nun evine yürüyenlere karşı ses ve gaz bombası kullandı.

İsrail askerleri, Kudüs sokaklarında ırkçılık karşıtı yürüyüş yapan Etiyopya asıllı Falaşa Yahudilerine müdahale etti. Etiyopya asıllı bir İsrail askerinin, başka askerler tarafından dövüldüğü videonun ortaya çıkmasının ardından ülkede tansiyon yükseldi. Polisin ırkçı uygulamalarını protesto eden binlerce Etiyopyalı Yahudi, Doğu Kudüs'teki İsrail Emniyet Müdürlüğü önünde toplandı. Sloganlar atarak Batı Kudüs'e doğru yürüyüşe geçen gruptakiler, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun evine gitmek istedi.
APARTHEID REJİMİNE HAYIR

İsrail güçlerinin ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve TOMA'larla eylemci kalabalığa müdahale etmesi üzerine çatışma çıktı. Protestocuların taş ve pet şişelerle karşılık verdiği olaylarda iki polis yaralandı. Kudüs'ün ana yollarını trafiğe kapatan göstericiler, “Kudüs Baltimore gibi olacak”, “Irkçılığa ve ayrımcılığa hayır”, “Apartheid rejimine hayır” ve “Artık söz değil eylem istiyoruz” şeklinde sloganlar attı.
BELEDİYE BAŞKANI KALABALIKTA SIKIŞTI
Göstericilere müdahale etmek isteyen İsrail atlı birlikleri geri çekilmek zorunda kaldı. Çıkan olaylarda bazı göstericiler hafif yaralandı. Olay yerine gelen Kudüs Belediye Başkanı Nir Barakat, kalabalığın arasına oturarak göstericileri ikna etmeye çalıştı. Bir anda yüzlerce protestocunun etrafını sarmasının ardından Barakat, kalabalığın arasında sıkışarak zor anlar yaşadı.
Yolları kapattılar
Göstericiler, çöp tenekeleriyle barikatlar kurarak bazı yolları kapattı. Toma ve askerlerin önünde oturma eylemi yapan kalabalığı, İsrail emniyetine ait helikopterler de havadan aralıksız olarak izledi. Olay yerinde konuşan Etiyopya asıllı Yahudi Tiyon Mosin (27), İsrail'deki tüm kurumlarda ve halk arasında Afrika asıllı Yahudilere karşı ırkçı bir ayrımcılık bulunduğunu söyledi.
Rivlin şoka girdi
İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Etiyopya asıllı İsrail vatandaşı 80 öğrenci ile bir araya geldiği toplantıda, “Görüntüleri izlerken yaşadığımız şoku hala derin bir şekilde hissediyoruz. Bu videonun oluşturduğu kızgınlığın karşısında geriye yaslanıp oturamayız” dedi.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:41

İLGİLİ HABERLER

//