Gündem
  • 18.4.2024 12:29

İsrail'de ikinci Marmara 2 filosu paniği... Yine vuracak mı?

İsrail, Türk “Marmara 2 Filosu”na karşı alarma geçiyor. Gazze'ye gitmemesi için Ankara'ya bu şekilde baskı yapıyor.
İsrail'de, Gazze Şeridi'ne yardım taşımak üzere önümüzdeki hafta Türkiye'den ayrılması beklenen ve Şeridi'yle dayanışma içinde yaklaşık 1.200 kişiyi taşıyan, sürekli saldırılara maruz kalan Türk "Marmara 2 Filosu" ile nasıl başa çıkılacağı konusunda çalışmalar sürüyor.

İsrail Kanal 13'ün 16 Nisan 2024 Salı günü yayınladığı raporda, konvoyun engellenmesi için yoğun hazırlıkların yapıldığı bildirilirken, güvenlik aygıtındaki üst düzey yetkililerin ilk kez Ankara'daki yetkililerle temas halinde olduğu duyuruldu. Konvoyun Türkiye'den ayrılmasını engellemeye çalışıyoruz.

Kanal ayrıca İsrail'in şu anda Gazze'ye üç yardım gemisinin (iki yolcu gemisi ve bir kargo gemisi) gelmesi için hazırlık yaptığını ve filonun inceleme için Mısır'a varması da dahil olmak üzere bir dizi çözümün değerlendirildiğini açıkladı. oradan da Gazze kıyılarına.

İsrail'e ulaşan bilgilere göre, "Marmara Filosu 2" gemilerinde aralarında gazeteciler, milletvekilleri ve Türkiye'den tanınmış isimlerin de bulunduğu yaklaşık 1.200 katılımcının bulunması bekleniyor.

Kanal, İsrail'in denetimsiz yardım girişine izin veremeyeceğini açıklarken, "Bu nedenle İsrail ordusu ve Dışişleri Bakanlığı'nda olayın yaşanmasının ilk etapta nasıl önleneceği konusunda tartışmalar sürüyor."

Ayrıca, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın kısa süre önce ABD ve İngiltere'ye müdahale etmesini ve "Marmara 2 filosunun" başlamasını önlemesini engellediğini belirtti. "Türklerle diyalog devam ediyor."

"Mavi marmara"dan marmara filo 2'ye

Kanal, raporunda, Türk gemisinin 36 Arap ve yabancı ülkeden 750 aktivist ve yardım taşıyan gemilerin yer aldığı "Özgürlük Filosu"na katıldığı 2010 yılına dayanan " Mavi Marmara " gemisi kazasına değindi. Gazze üzerindeki ablukayı kırmak amacıyla.

Filistin açıklarında uluslararası sularda seyrederken işgal ordusunun saldırısına uğrayan gemi, 10 Türk vatandaşını öldürdü, 56 kişiyi de yaraladı. da el konuldu.

Mevcut filonun 12 ülkeden Gazze halkına yardım taşıması planlanırken, Türkiye hedefinin iki yönlü olduğunu açıkladı: Gazze Şeridi sakinlerine yardım etmek ve İsrail kuşatmasını kırmak.

Bu adımı teşvik etmek amacıyla Türk yetkililerle tam koordinasyon içinde yola çıkması beklenen yardım konvoyuna Türkiye İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım liderlik ediyor. Yolcuların yaralanmasını önlemek amacıyla yardım filosu.

Filo yola çıkmadan önce bir basın toplantısı düzenleyen Yıldırım, yardım filosunun Misrata limanından ayrılacak bir Libya gemisi, Sidon'dan ayrılacak bir Lübnan gemisi ve Türk limanlarından birinden çıkacak bir Türk gemisinden oluşacağını açıkladı. Gemiler Mısır'ın Ariş limanına doğru yola çıkacak ve Refah şehrine doğru yola çıkacaktı.

Yıldırım ayrıca, "İsrail'in Gazze'de yaptığı soykırıma kimse sessiz kalmayacak, Gazze'yi ve sakinlerini savaşın korkunç zulmünden kurtarmalıyız."

Gemiler sektöre insani yardımın yanı sıra Türkiye, Kanada, Güney Afrika, İspanya, ABD, Malezya ve İsveç'ten çok sayıda gazeteci ve barış aktivistini de taşıyacak. 

Güncellenme Tarihi : 18.4.2024 12:37

İLGİLİ HABERLER