Gündem
  • 12.5.2021 23:49

İsrail'de İsyan yayılıyor, şehirler yanıyor

Kaos içinde İsrail: Acre'de Linçingler, Bat Yam; Tiberias'ta isyanlarlar yayılıyor..
Özellikle Arap ve Yahudi nüfusun karışık olduğu şehirlerde çıkan isyanlarda araçlar ve işyerleri ateşe verildi. Zaman zaman aşırı sağcı Yahudilerle Araplar arasında silahlı çatışma yaşanıyor.
Bu şehirlerde sık sık siren sesleri yükseliyor. Dün Lod şehrinde çıkan isyan kısa süre içerisinde diğer şehirlere de yayıldı.

İsrail polisi, dün gece sinagözlerin ve arabaların ateşe verildiği ve dükkanların hasar gördüğü, şehirdeki Arapların isyan ettiği ve bu akşam da devam ettiği, merkezi İsrail şehri Lod sokaklarında görüldü.  12 Mayıs 2021 (fotoğraf kredisi: YOSSI ALONI / FLASH90)

İsrail ve Hamas arasında Gazze Şeridi'nde devam eden çatışmalara ülke genelinde Yahudi-Arap şiddeti ve ayaklanmaları eklendi.

12 Mayıs 2021'de İsrail'in güneyindeki Sderot'ta bir binaya doğrudan roketin isabet ettiği sahne (Sderot Belediyesi)

30'lu yaşlarındaki bir Yahudi vatandaş, Acre kentindeki Yumurtalı Meydan yakınlarında bir Arap gösterici kalabalığının saldırısına uğradıktan sonra durumu kritik bir haldeydi. Polis, arabasında sopalarla ve taşlarla silahlanmış Arap İsrailli protestocular tarafından saldırıya uğradığını söyledi.

Polis, bu hafta Yahudiler ve Araplar arasında şiddetin patlak verdiği İsrail'in merkezi Lod kentinin sokaklarında görüldü.  (Yossi Aloni / Flash90)

Başka bir olayda, Bat Yam'ın Tel Aviv banliyösünde,  Yahudi aşırılık yanlıları  Arapların sahip olduğu işletmeleri parçalayarak ve yoldan geçenlere saldırarak ana caddelerde yürüdü. Arap olarak tanımlanan bir motosikletçi caddenin ortasında yakalandı ve canlı televizyon yayınına göstere göstere dövüldü. Saldırgan olduğu iddia edilenlerden dördü, "Araplara ölüm" ve "köyün yansın" sloganları atarken tutuklandı.



HAMAS'IN ÖLDÜRDÜĞÜ İSRAİL ASKERİ

Bat Yam Belediye Başkanı Tzvika Brot isyanlarla ilgili olarak "Eylemler şehrin dışından gelen provokatörler tarafından düzenlendi. Bizim tarzımız bu değil" dedi.

Kan News, 30'lu yaşlarındaki bir Yahudi'nin, kendisini Arap zanneden protestocular tarafından linç edildiğini bildirdi. Hastaneye tahliye edildi ve durumu ciddi olarak sınıflandırıldı, ancak durumu stabil.

İsrail'in iki baş hahamından biri olan Sefarad Hahambaşı Yitzhak Yosef, "Provokasyonlara sürüklenmemeli ve insanlara veya mülke zarar vermemeliyiz" diyerek, şiddete tepki olarak kısıtlama çağrısında bulundu."İsrail'in Tevrat'ı, kanunu birinin eline alması ve şiddetli davranması için hiçbir yetki vermez," diye ekledi.


Hayfa'da 26 yaşındaki bir adam, şehirdeki gösterilerin yakınında bir arabanın üzerinden geçerken yaralandı. Şehirdeki Rambam Tıp Merkezine hafif-orta şartlarda tahliye edildi. 20 yaşındaki sürücü olay yerinden kaçtı, ancak polis tarafından yakalandı ve gözaltına alındı.
 

JARUSELAM POST

Güncellenme Tarihi : 13.5.2021 00:18

İLGİLİ HABERLER