Dünya
  • 30.4.2007 20:17

İSRAİL'DE WİNOGRAD RAPORU AÇIKLANDI

KUDÜS - İsrail'de kamuoyunun merakla beklediği, geçen yaz Lübnan'da Hizbullah ile 33 gün süren savaşın başarısızlıklarında ilk sonuçların değerlendirildiği Winograd Raporu açıklandı.
     Raporda, Başbakan Ehud Olmert, savaşın başlangıcında doğru değerlendirme, sorumluluk ve ihtiyat açısından "ciddi bir başarısızlık" göstermekle suçlandı. Rapor, Olmert'i, ayrıntılı bir plan olmaksızın, ülkeyi alelacele savaşa sokmakla da ithal etti. Raporda, Olmert için, "Lübnan'ın kendine has gerçeklerini bilmiyordu. Savaşa girerken iki kere düşünmedi" denildi.
     Savunma Bakanı Amir Peretz ve dönemin Genelkurmay Başkanı Dan Halutz'a da aynı şekilde sert eleştiriler yöneltildi.
     Rapora göre Peretz, İsrail Silahlı Kuvvetlerinin durumu hakkında yeterli bilgi sahibi değildi. Genelkurmay Başkanı Dan Halutz'un da yine savaşa hazırlıksız girdiği, bundan hükümeti haberdar etmediği ve kabineyi savaşa zorladığı savunuldu.
     Komisyon üyeleri, raporun kamuoyuna açıklanması için düzenlediği basın toplantısında, Olmert, Peretz ve Halutz'un bir arada değerlendirildiğini, bunlardan biriyle ilgili farklı değerlendirmelerin sonucu değiştirmeyeceğini ifade etti. Üyeler, amaçlarının kamuoyuna ve karar vericilere gerçekleri sunmak olduğunu ve rapordan yara alanların cevap verme haklarının bulunduğunu belirtti.
     İsrail Başbakanı Olmert'e, raporun açıklanmasından önce her cepheden eleştiri ve istifa çağrıları yağdı. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:38

İLGİLİ HABERLER