Dünya
  • 24.8.2009 00:24

İSRAİL'DEN İSVEÇ'E GERİ ADIM ATTIRAN BOYKOT!..

Her şey bir İsveç gazetesinde yer alan haberle başladı. Haberde, İsrailli askerlerin Filistinliler'e yaptıklarına ilişkin ayrıntılar vardı. Bu haber üzerine İsrailliler, İsveçli mobilya markası IKEA'yı boykot etti.

İsrailliler, İsveç gazetesinde yayımlanan, İsrail askerlerinin, Filistinlileri organlarını almak için öldürdüğü yolundaki iddiaları dile getiren haberin ardından, İsveçli mobilya ve ev aksesuarları firması IKEA'yı boykot için harekete geçti.

Binlerce İsraillinin, internet üzerinden hazırlanan bir dilekçeyi imzaladıkları bildirildi.

İsrailliler, iki ülke arasında siyasi krize yol açan habere ve İsveç hükümetinin basın özgürlüğü gerekçesiyle haberi kınamamasına tepki gösterdi.

Dilekçede ''İsrail askerlerine karşı ortaçağ benzeri, İsrail karşıtı iftiraların yayımlanması ve konuyla ilgili İsveç hükümetinin sessizliği karşısında, İsveçli IKEA'nın (İsrail'deki) firmasına destek vermeyi sürdürmenin kabul edilemeyeceği'' görüşüne yer verildi.

İnternet dilekçesinde, ayrıca, ''Lütfen sadece imzalamakla kalmayın, gerçekten harekete geçilmesi gerekiyor'' ifadesi kullanıldı.

Dilekçeye bugün itibarıyla imza koyanların sayısının 4600'ü aştığı belirtiliyor.

Halihazırda İsveçli firmanın İsrail'in Netanya kentinde bir mağazası bulunuyor. IKEA'nın, Netanya'daki mağazası 2001 Nisan ayında hizmete girmişti. IKEA'nın İsrail'deki ikinci mağazasının da önümüzdeki yıl Rişon Letzion'da açılması planlanıyor.

IKEA'nın İsrail firması ise bir açıklama yayımlayarak, siyasi değil, ticari amaçlı bir kuruluş olduklarını belirtti ve bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra İsrailli tüketicilerle iyi ilişkilerini sürdüreceklerini ifade etti.

İSVEÇ GAZETESİ GERİ ADIM ATTI

Bu arada, İsrail askerlerinin organ hırsızlığı için Filistinlileri öldürdüğü iddialarına yer vererek İsrail'in tepkisine neden olan İsveç Aftonbladet gazetesi, geri adım attı ve söz konusu iddiaların kanıtı olmadığını yazdı.

Habere konu olan Filistinli gencin anne ve kardeşiyle muhabirlerini görüştüren Aftonbladet, kardeş Celal Ahmet Ganim'in "17 yıl önce öldürülen ağabeyi Bilal'in organlarının çalındığını sandığını, fakat bunun kanıtı olmadığını söylediğini" yazdı.

Ganim, muhabirin "Kardeşinizin organlarının çalındığını gösteren kanıt var mı?" sorusuna, "Yok. Ama buna benzer hikayeler buralarda çok anlatılıyor" karşılığını verdi.

Gazetenin yazı işleri müdürü Jan Helin de hafta başında yayınlanan haber-röportajda, organ kaçakçılığı yapıldığına dair kanıtların "eksik" olduğunu bugünkü sayıda kabul etti. "Ben Nazi değilim" diye yazan müdür, "Yahudi düşmanı da değilim. Birçok önemli soruyu gündeme taşıyan bir haberin yayınlanmasına izin veren bir müdürden başka bir şey değilim" ifadesini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:34

İLGİLİ HABERLER