Dünya
  • 17.3.2010 00:43

İSRAİL'E BİR TEPKİ DAHA...

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun 19 Martta Moskova'da düzenlenecek Orta Doğu Dörtlüsü toplantısına katılmak üzere New York'tan ayrılmadan önce basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı.

Genel Sekreter Ban, BM, AB, ABD ve Rusya'nın oluşturduğu Orta Doğu Dörtlüsü'nün geçen hafta ortak bir bildiri yayımlayarak bölgedeki gelişmelerden endişeli olduklarını ve İsrail hükümetinin Doğu Kudüs'te yerleşimciler için yeni konutlar yapılması konusundaki kararını kınadıklarını hatırlattı.

''Doğu Kudüs'teki İsrail yerleşimleri uluslararası hukuka göre yasa dışı'' diyen Ban, bugün Doğu Kudüs'te yaşanan olaylarla ilgili olarak da ''Herkese hatırlatmak isterim ki Kudüs'ün statüsü konusu nihai müzakerelerde ele alınacaktır, taraflara itidal çağrısında bulunuyorum'' dedi.

Ban, bir soru üzerine Kudüs'ün Müslümanlar ve Hristiyanlar için de kutsal olduğunu vurgulayarak, İsrail Başbakanının bu konuda hassas davranma sözü verdiğini söyledi.

Ban, Moskova'daki toplantı sırasında İsrail-Filistin sorununun adil bir şekilde çözülmesi amacıyla iki taraf arasında müzakerelerin yeniden başlaması için bir yol bulmaya çalışacaklarını ve bu kapsamda kendisinin Rus yetkilerle de ayrı görüşmelerde bulunacağını bildirdi.

Gazze'deki durumdan dolayı da son derece endişeli olduğunu açıklayan Ban, İsrail'in Gazze'ye yönelik politikasının ''umutları yıktığını ve verimsiz'' olduğunu belirtti.

Ban, İsrail'in Gazze'ye geçişleri kapatma politikasının Filistinliler arasında ılımlıları zayıflattığını, aşırıların işine yaradığını, yasa dışı ticarete neden olduğunu ve iki taraf için barışçıl bir geleceğin önünü tıkadığını ifade etti.

Ban, Moskova'daki toplantının ardından İsrail ile Gazze'ye gideceğini ve Gazze'deki durumu bizzat kendisinin değerlendirmek istediğini kaydetti.
Ban, bir soru üzerine, İsrail ve Filistin arasında öngörülen dolaylı görüşmelerin de direkt görüşmelere yol açmasını istediklerini söyledi.

-BAN, UNICEF'İN BAŞINA AMERİKALI LAKE'İ ATADI-

Genel Sekreter Ban, BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF'in başına, 5 yıllık görevinden yakında ayrılacak Amerikalı Ann Veneman'ın yerine, Amerikalı dış politika danışmanı Anthony Lake'i atadığını ve Lake'in görevine Mayıs ayının ilk haftasında başlayacağını belirtti.

70 yaşındaki deneyimli dış politika uzmanı Lake'ın pek çok ABD başkanına çeşitli konularda danışmanlık yaptığı biliniyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 09:39

İLGİLİ HABERLER