Ekonomi
  • 9.7.2009 00:53

'İŞSİZİN HALİNDEN İŞSİZ ANLAR!..'

Ekonomiden Sorumlu Devlet bakanı ve Başbakan Yarndımcısı : " Ayrıca hükümet olarak biliyorsunuz pek çok yeni uygulama başlattık. Biraz önce başkanında belirttiği gibi bir teşvik programı açıkladık.

Kurumlar vergisi oranlarında ciddi indirimler yapıyoruz. yine çalışanların sigorta işveren priminde 2 yıl ile 7 yıl arasında değişiyor hazineden karşılanıyor. Herhangi bir bankadan kredi kullanan kobilere faiz desteği sağlanıyor. kurumlar vergisi yüzde 2 ile yüzde 10 arasında değişecektir. İstihdam noktasında yine özellikle en büyük problemimiz olan işsizliğinde temel kaynaklarından olan mesleki eğitime gidiyorlar. Bu eğitime giden gençlere devlet her gün için 15 TL ödeme yapıyor. Staj desteği yine özel sektörümüzden stajyer işe alanların stajyer asgari ücretlerini biz devlet olarak ödeyeceğiz.

Firmalarımızın finans sektörüyle olan ilişkilerindeki çarkları yağlayabilmek. Bir çok bankada bu kredi garanti fonuna ortak olmak istiyor. 1 Milyar'a kadar kamu kaynağı aktaracağız bu fona. Bu stok açısından sadece. Giren çıkan akıma baktığnız zaman bu daha çok bir döngüyü sağlayacak. Teminatla ilgili sıkıntıların olduğu noktada bu çok önemli bir adım olacaktır.

Döviz kredileri

Artık bankalarımız döviz geliri olmayan kobilere de kullandırılabiliyor. Kredi kartları ile ilgili önemli düzenlemeler yaptık. Bu yasa da bir kaç gün önce yürürlüğe girdi. 900 Bin kişinin asla affa girmeden bu konularda biz affa karşıyız. Bir başka önemli konu var ki hükümetimizin üzerinde yoğun çalıştığı özel istihdam bürolarıdır. Geçici iş akdi ile personel çalıştırmasıdır. Bununla ilgili bir kaç gündür bazı görüşler açıklanıyor ve tartışmalar yaşanıyor. Ben şunu ifade edeyim bu konu gelişmiş pek çok ülkede uygulanan AB müktesebatında yeri olan belki istisnasız olarak söyleyeyim pek çok gelişmiş ülkelerde kullanılan bir yöntemdir. Şu andaki uygulamada özellikle kısa süreli yada geçici olarak çalışmak isteyen işçilerimiz için yada böyle işçi çalıştırmak isteyen kişiler için mevzuatımız çok kısıtlı. Örneğin sadece akşamları telefonlara bakacak bir elemana ihtiyaç var. Yada otobüs sahibisiniz gündelik olarak bir adam çalıştırmak istiyorsunuz yada milletvekillerimizin günde bir kaç saatliğine şoföre ihtiyaç var bu tür eleman çalıştırabilecek bir mekanizma yok. bugün amele pazarları Türkiye'nin gerçekleri mi? Günlük yevmiyelik çalışmak için gidiyorlar hiçbir güvencesi yok o günlük yevmiye için çalışıyorlar. Türkiye'nin gerçeği bu. Bunu uygulayan ülkelerde işsizlik yüzde 1,8 düşmüş durumda.

Özel İstihdam Büroları

Sözleşme ile eleman alacaklar. Kendi bordrolarındaki elemanları kısa süreli geçici elemana ihtiyacı olan şirketlere yine sözleşme ile sağlanacak. Bu insanlarımız farklı yerlerde çalışıyor olacak ama sosyal güvencesi olacak işi olacak. İşsizliğin ne demek olduğunu ancak işsiz olan kişi anlar. Bugün olumsuz düşünenlere bir bakın içlerinde bir tane işsiz var mı yok. Artık siyasi mi diyelim ideolojik mi diyelim bilmiyorum ama amaç Türkiye'yi sıkıntıya götürmek. Keşke işsizlik hakkında bir sendika olsaydı onları da bir dinleseydik ki bu kanun hakkında ne düşünüyorlar. Bakın böylesine bir ortamda dün imzalandı ekonominin ilk çeyrekte daraldığı bir ülkede biz enflasyonun üzerinde zam yaptık. Üstelik işini kaybetme korkusu olmayan bir kesime hemde. Kamu'da işten çıkmak yok. Biz o işsizlere sosyal güvenlik çatısı altında bir imkan açıyoruz bununla ilgili böyle görüşler ifade ediliyor.

Hangi ülkeye bakarsanız bakın hiç bir geliri olmayan kişiler haftada 3-5 saat çalışarak bir gelir elde ediyorlar. Bütün bu çalışmalar uzun süreli bir işsizliğin azalmasına katkıda sağlayan bir uygulamadır. Bir eleman çalışıyor bir kaç gün veya bir kaç saat çalışıyor sonra işveren onu beğenirse çalışan kendini iyi satabilirse orada üç gün yerine sürekli çalışmaya başlıyor. Kurumlar arası sektörler arası kaymaları kolaylaştırmak işsizliği düşüren temel faktörlerdir. Bizim tüm bu çalışma ve çabalarımız olumlu sonuçlar vermeye başladı. Bundan sonra her ay her çeyrek her yıl bunu geniş bir şekilde göreceğiz. Bütün bunların temelinde güven unsuru var. Ekonomide başarının olmazsa olmazı güvendir. Güveni sağladınız mı herşey kolaylaşıyoruz. Düşünün ki bir iş adamı belki sermayesi kısıtlı ama bütün yükümlülüklerini yerine getirmiş bu kişi için sermaye ve itibar sınırsızdır. Ama öte yandan farklı sektörlerde farklı sıkıntılara girmiş istemeden sorunlar çıkmış elinde cebinde bankasında ne kadar nakiti olursa olsun iş yapması sınırlıdır. Onun itibarı cebindeki elindeki parayla sınırlıdır.

Türkiye'nin başarısında da bu vardır. Bazı ülkeler petrol bir kaç dolar artıyor hah şu kadar büyüdüm diyor. Türkiye'nin büyümesi tırnaklarıyla kazıyarak olmuştur. Kamunun o büyümedeki payı o kadar yüksek değildir. Özel sektör eliyle büyüdük. Özel sektörün önünü açmak özel sektörün iş dünyasının güvenini kazanmak ve o güven temelindede ekonomik büyümeyi sağlamak. Önümde çok notlar var vaktimiz sınırlı. Tekrar beni dinlediğiniz ve toplantıya katıldığınız için teşekkür ederim.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:24

İLGİLİ HABERLER