Ekonomi
  • 28.8.2009 13:12

İŞSİZLERE MÜJDE!...

Ekonomi dünyasından gelen toparlanma belirtileri kendini iş ilanlarında da göstermeye başladı. Mart ayından bu yana insan kaynakları şirketlerine gelen iş ilanı oranında yüzde 10 artış meydana geldi.

Küresel ekonomik krizin yol açtığı ağır tahribatın yerini olumlu sinyallere bırakmasıyla insan kaynakları sektöründe hareketlilik başladı. 2009'un 2. yarısından itibaren başta sağlık, ilaç, satış-pazarlama ve perakende sektörü olmak üzere şirketlerin eleman alımlarında yüzde 10 artış meydana geldi.

Mart ayından bu yana eleman arayan şirket sayısındaki artışa dikkat çeken insan kaynakları şirketleri önümüzdeki dönemden umutlu. Krizin verdiği psikolojik etkiyle kemer sıkma politikasına giden firmaların 2009'un ikinci yarısından itibaren yeniden işe alımlara başladığını belirten insan kaynakları şirketi Human Resources Management Yönetici Ortağı Aylin Coşkun Nazlıaka, "Krizin etkilerinin hissedilmeye başlanmasıyla eleman alımını durduran firmalar yeniden hareketlendi. Ekonomik tedbir paketleriyle sağlanan ÖTV indirimi, sektörleri yeniden hareketlendirdi. Birçok firma mart ayıyla birlikte eleman alımını artıracaklarını açıkladı. Krizin etkisinin azalmasında tüketimdeki artış da etkili oldu. Otomotiv, tekstil ve üretim alanlarındaki istihdam düşüşü durdu. Sağlık, ilaç, satış-pazarlama ve perakende gibi alanlarda ise yüzde 10 artış var" dedi.

Tecrübeli yönetici aranıyor
İşe alımlarda özellikle yönetici pozisyonlarında bir hareketlenme olduğuna dikkat çeken Nazlıaka, "Geçen 6 aylık süreçte daha çok yönetici değişimi nedeniyle işe alımlar olmuştu. Ama son dönemlerde artan iş kademesi nedeniyle orta kademe yöneticiliklerde yüzde 5 artış olduğunu, ücret politikalarının ise geçen yılla aynı olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

İK SİTELERİNE BAŞVURALAR ARTTI

İstihdamdaki hareketlenme insan kaynakları (İK) şirketlerinin ilan sayfalarına da yansıdı. Türkiye'nin önde gelen iş arama sitelerine gelen ilan sayısında yüzde 10 ila 25 arasında artışlar görüldü.

Yenibiriş.com: İstihdam konusunda bu dönemde özellikle eğitim, sağlık ve perakende alanlarında ciddi bir hareketlilikle karşı karşıya olduklarını ifade eden Yenibiris.com Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçlıoğlu şöyle konuştu: "Geçen aylarda son altı aylık sürecin istihdam bilançosunu çıkartarak iş ve aday arama trafiği en yoğun olan sektör ve pozisyonları belirledik. Buna göre Yenibiris.com'a son altı ayda yeni eklenen özgeçmiş sayısı önceki altı aya göre yüzde 15 oranında artış gösteriyor. Sitemizde yayımlanan ilanlarda aranılan pozisyonlara baktığımızda ise ilk beş sırayı 'satış temsilcisi', 'müşteri temsilcisi', 'satış danışmanı', 'sekreter' ve 'süpervizör' pozisyonlarının oluşturduğunu görüyoruz."

Secretcv.com: Mart ayından sonra işe alımlarda yüzde 10 oranında bir artış görüldüğüne dikkat çeken Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, şunları kaydetti: "Ekonomik krizin etkilerini hissettirmeye başladığı dönem içerisinde ilan yayımlayan firma sayısı yüzde 15 oranında düşmüştü. Şu anda bu durum tam tersine döndü ve ilan yayımlayan firma sayısında artış yaşandı." Secretcv.com'daki özgeçmiş sayısının 7 milyon 300 bin olduğunu kaydeden Tütüncü, ilan sayısının ise 17 bin olduğunu belirtti.

Adecco: Adecco Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Asiye Özçelik Yıldırım, krizin ilk dönemleriyle karşılaştırdıklarında bugün eleman arayan şirket sayısında yüzde 25'lik artış olduğunu kaydetti. Şirketlerin bu dönemde daha çok organizasyonlarının içinde zorunlu ve aciliyeti olan pozisyonlarda eleman talep ettiklerini dile getiren Yıldırım, "Bu süreçte firmalar ihtiyaçlarına göre üst düzeyde kriz yönetme deneyim ve yetkinliklerine sahip genel müdür, genel müdür yardımcısı, orta düzeyde ise satış, finans ve insan kaynakları pozisyonlarına ağırlık veriyor" dedi.

Monster.com.tr: Global ekonomik krizin etkilerinin en fazla hissedildiği 2008'in son çeyreğinde Türkiye'de faaliyet göstermeye başlayan Monster şirketinin Gelişen Pazarlar Avrupa Bölge Diretörü Güray Mert iş ilanlarında 2008'e oranla 2009'un mayıs ayından itibaren ciddi artış görüldüğünü söylüyor. Mert, bu tarihten sonra hem Türkiye'den hem de uluslararası pazarlardan eleman arayan şirket sayısında ve doldurulmaya çalışılan pozisyon sayısında ciddi bir artış olduğuna dikkat çekti.

Referans

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:29

İLGİLİ HABERLER