Ekonomi
  • 16.3.2009 14:00

İŞSİZLİK CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK RAKAMINA ULAŞTI

ANKARA - Türk-İş Yönetim Kurulunca yapılan yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan hane halkı iş gücü araştırmasının 2008 Aralık dönemi sonuçlarını değerlendirdi.
Resmi rakamlara göre bir önceki yılda 10.6 olan işsizlik oranının Aralık 2008 sonu itibariyle 13.6'ya yükseldiği anımsatılan açıklamada, ''İşsizlik, 3 milyon 274 bin kişi ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamına ulaşmıştır. Veriler içinde en dikkat çekici olan tarım dışı işsizlik oranının yüzde 17'yi aşmış olmasıdır. Bu, Türkiye'nin ekonomik bakımdan endüstri ve hizmetler sektöründe hızla küçülmeye başladığının yeni bir ifadesidir. Görülmektedir ki, IMF programı çerçevesinde uygulanan sosyal ve ekonomik politikalar açık bir şekilde Türkiye'ye zarar vermektedir'' denildi.
Ekonomik krizin işsizliği artırmasına izin verilmemelidir. Sadece sermaye kesiminden gelen şikayetlere çözüm arayarak, lüks konut satışlarını vergi dışı bırakarak, otomobil satışları üzerinden alınan vergileri düşürerek istenilen ölçüde istihdamı korumak mümkün olamayacaktır.''
Açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:
''Türkiye'yi yönetenlerin sosyal ve ekonomik meseleyi birlikte değerlendirecek bir vizyona sahip olamamaları sadece toplumsal sorunları derinleştirmekte, işsizliği ve yoksulluğu artırmakla kalmayıp giderek ekonomiyi de içinden çıkılmaz problemlerle karşı karşıya bırakmaktadır.
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ise yaptığı yazılı açıklamada, işsizlik rakamlarının Türkiye'nin birinci gündem maddesinin işsizlik olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.
Ekonomik aktivitelerdeki yavaşlamanın işsizlik sorununun her geçen gün artmasına neden olduğunu ifade eden Uslu, hızla istihdamı artıracak, işsizliği düşürecek yeni politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 00:09

İLGİLİ HABERLER