Ekonomi
  • 18.9.2013 01:55

İstanbul Adalet Sarayı kendi elektriğini üretecek

Avrupa’nın en büyük adliye binası olarak bilinen İstanbul Adalet Sarayı yenilenebilir enerji projesi ile kendi elektriğini kendisi üretecek. Binanın çatısına yerleştirilecek olan rüzgar türbini ve güneş panelleri sayesinde elektrik ihtiyacının yüzde 70’inin karşılanması ve yıllık tasarrufun da 3,5 milyon TL olması bekleniyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ortak çalışmasıyla yürütülen projeye Adalet Bakanlığı’ndan onay geldi. Enerji Bakanlığı’nın da mevzuat açısından destek verdiği projenin gerçekleşmesi durumunda adliyede, dışarıya bağımlı kalmadan elektrik üretimi sağlanacak. Adliye binasının çatısına kurulacak olan rüzgar türbini ve güneş panelleri ile enerji üretimi sağlanacak. İstanbul Valiliği’nin desteğiyle binanın 65-70 noktasına rüzgar hızını, yönünü, türbülansını ölçecek sensörler ile güneş ışığının geliş açısını ve miktarını ölçecek sensörler yerleştirilerek ölçümlere başlanacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte 3 yıl içerisinde elektrik üretimine geçilmesi planlanıyor.

Başsavcı Vekili Fehmi Tosun binanın çatısı, rüzgar şartları ve güneş alma süresi açısından elektrik üretimine uygun olduğunu söyledi. Sadece rüzgar türbini kurularak 1000-1500 KW’lık elektrik üretimi sağlanacağını belirten Tosun, güneş enerjisi paneli ile de yaklaşık 1200 KW’lık güç elde edilebileceğini kaydetti.

Ortalama günlük üretimin 25000-30000 KWh civarında olacağını ifade eden Tosun, bu miktarın günlük ihtiyacın yüzde 70’ini karşıladığını söyledi. 12 milyon TL’ye mal olması beklenen projenin yıllık tasarrufu 3,5 milyon TL olacak. 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:58

İLGİLİ HABERLER