Ekonomi
  • 22.1.2015 21:59

İstanbul birinciliği Cakarta'ya kaptırdı

Castrol için TomTom tarafından, uydu navigasyon sistemlerindeki bilgiyi kullanarak dünya genelinde 36 ülke ve 78 şehirdeki araçlar üzerinde yapılan araştırmaların sonuçlarını içeren ve amacı değişen sürüş koşullarının dünya genelinde araçların motorları üzerinde yarattığı baskıya dikkat çekmek olan "Global Sürüş Endeksi"nin yeni sonuçları açıklandı.

Buna göre 2013 yılında sürücü başına yıllık 31 bin 200 adetlik dur-kalk ortalamasıyla zirvede yer alan İstanbul, 2014 sonuçlarına göre dur-kalk adedi 32 bin 520 düzeyine çıksa da, ikinci sıraya geriledi

İstanbul'da sürücülerin bir önceki yıla göre yılda 1320 kez daha fazla dur-kalk yaptığı dikkat çekerken, Castrol Magnatec Dur-Kalk Endeksinin daha önce 5. sırasında yer alan Cakarta'nın, hızlı artışla 33 bin 240 adet ortalama ile zirveye yerleşmesi ayrıca ön plana çıkıyor.

Castrol'ün araştırmasında üçüncü sırayı 30 bin 840 adetlik ortalama dur-kalk sayısıyla Mexico City, dördüncülüğü 29 bin 880 adetlik dur-kalk ortalamasıyla Surabaya ve beşinciliği ise 29 bin 40 adetlik ortalama ile Saint Petersburg elde etti.

Dünya çapında büyük metropolleri içeren araştırmanın sonuçlarına göre tüm dünyada özellikle kış mevsimindeki ve yağışlı zamanlardaki dur-kalk ortalamasının arttığına dikkat çekilirken, işe gidiş-geliş saatlerinde ise dur-kalk ortalamasının dünya genelinde yüzde 49 arttığı ortaya çıktı.

NORMAL BİR SÜRÜCÜ YILDA 18 BİN KEZ DUR-KALK YAPIYOR
Yoğun dur-kalk yapılan sürüşlerde araçların motorundaki kritik parçalarda mikroskobik aşınmaların artabildiğine dikkat çeken Castrol'ün araştırmalarına göre normal bir sürücünün yılda 18 bin adete kadar dur-kalk yapabileceği de belirtiliyor.

Araştırmanın yapıldığı 78 şehrin 33'ünün 18 bin adet ortalamasının üzerinde olması ise ayrıca ön plana çıkan verilerin başında geliyor. Bu sonuçlar, dur-kalk kaynaklı motor aşınmasının seviyesini işaret etmekte ve doğru motor yağı seçimi yaparak önlem almanın gerekliliğini gösteriyor. Proje, her pazardaki dur-kalk sürüş seviyesine, trafik yoğunluğuna, kentleşmeye ve kısa yolculuklara dikkat çekiyor.
İSTANBUL, 22 Ocak (DHA)

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:42

İLGİLİ HABERLER