Gündem
  • 21.4.2019 14:35

İstanbul’da seçim olursa sonuç ne olur? Anket şirketleri açıkladı!

Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir ve MAK Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat, İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi durumunda ortaya çıkacak sonuçlara dair çarpıcı yorumlarda bulundular.

İstanbul seçimlerinin iptaline ilişkin Ak Parti ve MHP tarafından yapılan iptal başvurusunun sonucu merak edilirken, YSK’nın iptal ve seçimin yenilenmesi kararı vermesi durumunda tekrar yapılacak seçimde kimin kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu kamuoyu araştırması yapan isimlere sorduk.

Binali bey binde 5 önde gözüküyor

Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, İstanbul seçimlerinin yenilenmesi durumunda sonuçlara ilişkin tahminde bulunmanın çok zor olduğunu belirterek, “Seçim sonrası yaptığımız araştırmada Binali Bey’in binde 5 kadar önde olduğu bir sonuca ulaşmıştık. İstanbul seçmeninde bu seçimi Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı gibi bir kanı var. YSK’nın iptal etmesi ve seçimin yenilenmesi durumunda Binali Bey’in kazanma ihtimali daha yüksek gözüküyor ama yine de arada çok büyük bir fark olacağını düşünmüyorum.” dedi.

7 Haziran seçimlerinden farklı olur

Daşdemir, Ak Parti’nin 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde aldığı düşük oyları 1 Kasım seçimlerinde telafi ettiğini hatırlatarak, “O seçimler genel seçimdi ve konjonktür farklıydı. Yoğun terör olayları ve diğer faktörler de etkili oldu ama İstanbul seçimlerinin yenilenmesi durumunda 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerine benzer bir durum görmeyiz. Ak Parti seçmeninden sandığa gitmeyenler ikna edilirse Binali Bey kazanabilir diye düşünüyorum ama aradaki fark yine çok fazla olmayacaktır.” dedi.

Sonuç büyük ölçüde değişmeyecek

MAK Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat, seçim sonrası yaptıkları araştırmada İstanbul seçimlerinin yenilenmesi durumunda sonucun değişmeyeceğini gördüklerini söyledi. Kulat, “Seçmenin yüzde 85’i oyunu değiştirmeyeceğini söyledi. Yıldırım ve İmamoğlu arasındaki fark yüzde 1’in altında olduğuna göre, oy değiştirebileceğini söyleyen yüzde 15’lik bir oran önemli gözüküyor. Kararını değiştirebileceğini söyleyenlerin büyük kısmı kendini muhafazakar olarak tanımlayan kesimden. İstanbul seçiminin yenilenmesi bu açıdan bakıldığında iktidarın lehine sonuçlanmayacak gibi gözüküyor. Binali Bey’in seçimi kaybetmesinin en önemli sebebi iştahsız olmasıydı. İmamoğlu tarafı daha dinamik ve heyecanlı gözüküyor.” dedi.

 yeniakit.com.tr  İsmail Uğur

Güncellenme Tarihi : 21.4.2019 14:47

İLGİLİ HABERLER