Ekonomi
  • 31.8.2007 15:07

İSTANBUL KÖPRÜLERİ ÜÇLÜYOR... İŞTE OLASI 5 GÜZERGAH...

Başbakan’ın önünde, köprünün güzergâhına ilişkin beş ayrı taslak var. Tempo’nun edindiği bilgiye göre, tercihi Rumeli Kavağı-Beykoz (Yuşa Tepesi) güzergâhı. Bu bölgede yaşayanların ise kafası karışık...

İstanbul Boğazı’na üçüncü köprü yapılsın mı, yapılmasın mı?'' tartışmaları geçen yıl ayyuka çıkmıştı. Hatta köprünün bir ayağının Arnavutköy’de olması ihtimali, semt sakinlerini ayağa kaldırmıştı. Bu direnişin üstünden çok zaman geçti, İstanbullular üçüncü köprü tartışmasını rafa kaldırdı. Oysa kazın ayağı hiç de göründüğü gibi değildi. Bayındırlık Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü boş durmadı. Üçüncü köprünün yapılabileceği beş güzergâh belirlendi, hatta bu noktalarla ilgili fizibilite raporları bile hazırlandı. Bayındırlık Bakanlığı’ndan ismi bizde saklı bir yetkili, olanı biteni açık seçik şu sözlerle aktardı:
“Boğaziçi Köprüsü’nün güneyinde belirlenen nokta, Sultanahmet-Üsküdar arası. Fakat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, o bölgeyi tarihi değerinden dolayı çok istemiyor. İkinci nokta Boğaziçi Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ortasında kalan Ortaköy-Nakkaştepe arası. Diğer üç nokta ise Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün kuzeyinde kalan Kireçburnu-Beykoz, Yeniköy- Çubuklu ve Rumeli Kavağı-Beykoz (Yuşa Tepesi) arası.''
Yetkilinin aktardığı bilgilere göre, bu beş güzergâhtan birine karar vermek için fizibilite raporlarını hâlâ incelemekte olan Başbakan Tayyip Erdoğan, en çok Rumeli Kavağı-Beykoz/Yuşa Tepesi’ni istiyor. Yetkili, karar için geç kalındığını, güzergâha çoktan karar verilmiş ve ihalesinin yapılmış olması gerektiğini belirterek ekledi; “2007 Eylül sonuna kadar Başbakan Tayyip Erdoğan kararını verecek. Vakit kaybetmeden ihalesini açacağız ve en geç 2008 Ocak ayında köprünün yapımı başlamış olacak. Ve yüzde 90, Rumeli Kavağı-Beykoz/Yuşa Tepesi arasında üçüncü köprümüze kavuşacağız''.
     
     Semt sakini istemiyor
Üçüncü köprüden ne tip araçların geçeceği konusunda yine aynı yetkiliye dönüyoruz: “Sadece otobüsler, TIR’lar, yani ağır vasıtalar geçecek. Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü büyük araç ve ağır vasıtalara tamamen kapatılacak. Köprünün 2008 sonunda faaliyete geçmiş olması gerekiyor.''
Beykoz ve Rumeli Kavağı sakinleri, ayakları semtlerine dikilmesi muhtemel yeni köprüyle ilgili ne düşünüyor? Bu sorunun cevabını bulmak için iki semtte de dolaştık, halkın nabzını tuttuk.
      Üçüncü köprünün bu güzergâha yapılması ihtimali iki semtte de esnafı son derece mutlu etmiş. Dillerinde ortak bir cümle var: “İşlerimiz artacak. Hem biz kazançlı çıkacağız, hem de semtlerimiz''.
      Bu semtlerde yaşayanlar ise aynı görüşte değil. Onlar, “İstanbul’un en yeşil iki semtini beton yığınına çevirecekler. Şimdi bu durum herkese kârlı görünse bile ileride çocuklarımıza oynayacakları alan kalmayacak, istemiyoruz'' diyorlar. Bölgeye köprü inşa edilmesinin kârlı görünen bir başka yüzü de bölgede ev ve arsa fiyatlarının artması.
      Emlakçılar da bunu doğruluyor. Hem Rumeli Kavağı’nda hem Beykoz’da fiyatlar son altı ay içinde üç katına çıkmış bile. Ancak bu iki bölgenin çoğunun Hazine arazisi olması vatandaşın rant hayalini suya düşürecek gibi görünüyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:35

İLGİLİ HABERLER