Gündem
  • 21.4.2019 09:57

İstanbul’un kara kutusu kime niye servis edilecekti?

15 Temmuz gecesi FETÖ’cü darbecilerin ilk hedef olarak seçtiği ve en çok şehidi verdiğimiz yer olan İBB’nin kopyalanan veri tabanının mazbatacı Ekrem İmamoğlu tarafından kimlere servis edileceği merak konusu... Hukukçular, yargı tarafından son anda engellenen skandal girişimin perde arkasını Akit’e değerlendirdi.

Organize usulsüzlüklerin sebep olduğu bir seçim sonucuyla İBB koltuğuna oturan CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun ilk talimatı tepki çekti. Devlete ait gizli belge ve bilgileri dışarıya sızdırmaktan tutuklanan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile aynı ihanetten dolayı cezaevinde bulunan eski Milletvekili Eren Erdem’in, espiyonaj faaliyetlerine İmamoğlu da özendi. İBB’ye ait çok gizli verilerin tutulduğu hayati önemdeki bilgilerin, belediye dışından üç kişi tarafından kopyalanmasını isteyen İmamoğlu’nun skandal genelgesi ‘ne oluyoruz’ dedirtti. FETÖ’cü cuntacıların darbe girişimi gecesi ele geçirmek için olağanüstü gayret gösterdiği İBB’nin data kayıtlarının çoğaltıldığı taktirde kimlere gönderileceği ise merak konusu oldu.

CHP’nin casusluk sicili kabarık

Hukukçu Hasan İlterCHP’nin bilgi sızdırmakta sicilinin kara olduğunu hatırlatarak, “Ekonomik, siyasi ve stratejik açıdan çok önemli bir şehrin bilgilerini, ismi dahi belli olmayan üç kişiye kopyalamanın amacı nedir? İBB’nin veri tabanının ismi dahi belli olmayan üç kişi tarafından kopyalanması demek, askeri, stratejik ve daha birçok noktasının başka ellere geçmesi demektir. Bunların ele geçirilmesi İstanbul’un ele geçirilmesi demektir. İstanbul’un ele geçirilmesi ise Türkiye’nin ele geçirilmesi demektir” ifadelerini kullandı. İBB bünyesindeki bilgi işlem dairesinin bu işlerle uğraştığını kaydeden İlter, “Şimdi bu işlemi belediye dışında üç kişiye yaptırmanın anlamı yok. Amaç ne diye sorarlar. Geriye dönüp baktığımızda CHP’nin bu noktadaki sicili de zaten kabarık. Enis Berberoğlu’nun ve Eren Erdem’in yaptıkları bu milletin hafızasında duruyor. Burada kopyalanan veriler hangi ellere gidecek sorgulamak lazım” şeklinde konuştu.

FETÖ’nün teşebbüslerine benziyor

Avukat Necip Kumadan da, ceza hukukunda ‘şüphe’ kavramının önemli olduğunu belirterek, “Bir kişi yargılanırken şüphe ile yargılanır. Bir başkanın göreve gelir gelmez ilk iş olarak veri kopyalatması şüphe oluşturuyor. Verileri kopyalamak da ne oluyor? CHP’nin bu noktadaki sabıkası zaten halk tarafından biliniyor” dedi. İmamoğlu’nun yaptığının görevi kötüye kullanmak olduğunu kaydeden Kumandan, “İBB’nin zaten bilgi işlem dairesi var. Ne yapacaksan orada yap. Bütünüyle başka birilerine kopyalatmak şüpheli bir iştir. Hukuken görevi kötüye kullanmaktır. Zaten Bölge İdare Mahkemesi de bu hukuksuzluğa dur dedi. Bu tarz genelgeler, FETÖ’nün teşebbüslerini akıllara getiriyor” ifadelerini kullandı.

Yargı, skandala ‘dur’ dedi

CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun skandal talimatı ise yargı engeline takıldı. İstanbul 4. İdare Mahkemesi, İmamoğlu’nun İBB veri tabanı kayıtlarının elektronik olarak kopyalanmasına yönelik talebine, ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi.

HARUN SEKMEN

YENİ AKİT

Güncellenme Tarihi : 21.4.2019 10:03

İLGİLİ HABERLER