Sağlık
  • 11.3.2021 21:33

İstanbul'da 'HES kodu mecburiyeti' kararı

Yeni tedbirler kapsamında; 15 Mart itibariyle, internet kafe, berber, hamam, masaj salonu, düğün salonu, tiyatro gibi birçok yere girişte HES kodu zorunluluğu getirildi.

İstanbul İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi bugün Vali Yardımcısı Niyazi Erten başkanlığında toplandı.

Toplantıda koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında "HES kodu" uygulamasında yeni kararlar alındı.

'HES KODU'NUN ZORUNLU OLDUĞU YERLER

15 Mart'tan itibaren geçerli olacak yeni kararlar şu şekilde açıklandı:

"Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının girişlerinde HES kodu kontrollerinin yapılması zorunluluğu olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı tüm resmi/özel okul ve kurumlara girişlerde; Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında sağlanan entegrasyon ile oluşturulan ve Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS) üzerinden ve ayrıca anlık olarak SMS yolu ile risk durumu takibi yapılan öğretmen, öğrenci ve personeller dışında kalan kişiler ve ziyaretçilerin HES kodu kontrolleri yapılacak.

Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler, kooperatifler ve kat malikleri tarafından düzenlenecek genel kurul dâhil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinliklerin (kişi başına 8 metrekare alan bırakma ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı 300'ü geçmemek üzere) girişlerinde HES kodu kontrolleri yapılacak.

Kahvehane, kıraathane, internet kafe, internet salonu, elektronik oyun salonları, bilardo salonu, dernek lokali, lunapark, tematik parklar, berber, kuaför, güzellik salonu güzellik merkezleri, hamam, sauna ve masaj salonu, kaplıca, nikâh salonu, düğün salonu, tiyatro vb. kültürel aktivite yerleri, kütüphane, spor salonları ve spor merkezlerinin girişlerinde HES kodu kontrollerinin yapılması zorunlu olacak.

Kaymakamlar ve ilgili kurumlarca yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesine ve mağduriyete neden olunmamasına, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesine ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195' inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler yapılacak."

 

İstanbul da yeni  HES kodu  kararı #2

 

HES KODU NASIL ALINIR

HES kodunu uygulama üzerinden almak için;

'Hayat Eve Sığar' uygulaması üzerinden "Hes Kodu işlemleri" bölümüne girilir. HES kodu butonuna tıklanır. 'Yeni kod ekle' butonun bastıktan sonra, kod kullanım süresi seçilir ve kod oluşturulur.

SMS yöntemi ile almak için;

HES yazıp, aralarında boşluk bırakarak sırasıyla; TC kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılır. Hazırlanan metin, 2023'e SMS olarak atılır.

 

İstanbul da yeni  HES kodu  kararı #3

 

Güncellenme Tarihi : 11.3.2021 20:56

İLGİLİ HABERLER