Ekonomi
  • 29.4.2010 12:18

İSTANBULLUYA SU KAZIĞI...

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, İstanbul halkının, suyu çok yüksek fiyatlardan tükettiğini, doğal zenginlik ve su rezervi açılarından dünyanın sayılı şehirlerinden olan İstanbul’da yaşanan bu durumun kabul edilemez boyuta ulaştığını bildirdi.

Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, 2007 yılında yaşanan kuraklık ve barajlardaki doluluk oranlarının yüzde 20’lere düşmesiyle İSKİ’nin su fiyatlarında yeniden düzenleme yaparak kademeli ücretlendirmeye geçtiğini ve fiyatlara yüzde 17 ile yüzde 134 arasında değişen oranlarda zam yaptığını hatırlattı.

Bu zammın gerekçesinin ise barajlarda azalan su miktarı ve tasarrufu teşvik etmek olduğunu belirten Kaya, şunları kaydetti.

"Bugün itibariyle, barajlardaki doluluk oranı yüzde 98.5 olduğu ve doluluk oranı artarak devam ettiği halde, İSKİ su fiyatlarını düşürmek bir yana, küçük, ama sık zamlar yapmaktan geri durmamıştır.

İki buçuk yıllık süreçte enflasyon oranı yüzde 24 olarak gerçekleşmişken, aralarda gelen zamlarla birlikte su fiyatları yüzde 175’e varan oranlarda zamlanmıştır. Aynı dönemde barajların doluluk oranı ise iki katına çıkmıştır. Son yıllarda tamamen fırsatçı bir anlayışla, enflasyon oranının çok üzerinde yapılan zamlar, yetkililerin samimiyetini ve becerisini sorgulatacak niteliktedir. Su fiyatlarındaki diğer çarpıklık ise kademeli ücretlendirmedir. Daha çok su tüketen ailelerin az tüketene göre iki kata varan fiyatlara maruz kalması ülkemiz gerçeklerine ve sosyal adalete tamamen aykırıdır."

Açıklamada, "İstanbul halkı suyu çok yüksek fiyatlardan tüketmektedir. Doğal zenginlik ve su rezervi açılarından dünyanın sayılı şehirlerinden olan İstanbul’da yaşanan bu durum kabul edilemez boyuta ulaşmıştır" ifadesine yer veren Kaya, dünya çapında yapılan araştırmaların da bu gerçeği doğruladığını belirtti.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:16

İLGİLİ HABERLER