Bilim
  • 1.8.2009 11:40

İŞTE 3G'DE ÇAPKINLARI KURTARACAK FORMÜL!..

Cep telefonunda 3G’nin en dikkat çeken yeniliklerinden görüntülü konuşmada bulunduğu mekanı farklı göstermek isteyenleri rahatlatacak formül de bulunuyor. Yurtdışında uygulamaları olan arka planı farklı gösteren uygulama ve yazılımların kısa sürede Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

CEP telefonunda 3G (üçüncü nesil) teknolojisinin getirdiği “görüntülü görüşme”yle telaşlanan çapkınları rahatlatacak formül için de hazırlıklar başladı. Yurt dışında uygulaması bulunan formül, eşine “toplantım var” deyip, bir başka kadınla eğlenmeye giden erkekler için fonda istenen görüntüyü sağlıyor. Yani, eşi kontrol etmek için aradığında, görüntüye bulunulan yer değil, toplantı ortamındaymış gibi bir ortam yansıyor. Oluşturulan farklı ortam görselleri cep telefonlarında hazır olabilecek. Şu anda sese yönelik bu tarz uygulamalar pek çok kişi tarafından kullanılıyor.

Cepten canlı yayın

Cepte üçüncü nesil teknolojisi görüntüyle ilgili yeni uygulamalarla kullanıcılara farklı deneyimler de yaşatacak. Ericsson Me-On-TV (Televizyondayım) servisi ile cep telefonunuzdan bir televizyon programına, görüntünüzle konuk olarak katılabilmeniz mümkün olacak. ‘Televizyondayım’, canlı bağlantı veya isteğe bağlı videoların her türlü prodüksiyonda, her cihazdan her ekrana aktarılıp kullanılmasını sağlıyor. Kanal ya da yapım şirketinin teknik altyapısını uygun hale getirmesiyle, kamera olmadan TV programlarına görüntülü aramayla sadece ses yerine görüntüyle canlı konuk olmak mümkün olacak. Ericsson Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, Hollanda’da dünyaca ünlü Big Brother (Biri Bizi Gözetliyor) programının 2006 finaline, bir önceki yılın kazananının ‘Televizyondayım’ ile bağlandığını söyledi.

Birçok katılım olabilecek

Yiğit Kulabaş, bu uygulamanın olabilmesi için sadece kanal ya da yapım şirketinin küçük bir yatırım yapması gerektiğini belirterek, şu bilgileri verdi: “Şu anda yayıncılıkta bir kişinin görüntüsüyle programa çıkabilmesi için kameraman gönderilmesi gerekiyor. Ama bu teknolojiyle bu ortadan kalkacak. Hatta aynı anda üç dört kişi görüntüsüyle programa çıkabilecek. Görüntü kalitesi daha iyi olan bu teknoloji sayesinde herkes canlı yayınlanan, yarışma, kadın programı, evlilik, çöpçatan, haber programı, spor, taraftar programına görüntülü katılabilecek.”

Defne Bilgi İşlem Genel Müdürü Oğuz Haliloğlu, üçüncü nesil teknolojisinin Türkiye’de büyüklüğü 500 milyon dolar olan içerik sektörünü iki katına çıkaracağını vurguladı. Haliloğlu, şunları söyledi: “Cepten video, film izleme ve eğlence içerikleri önemli talep görecek. Görüntülü arama sayesinde finans, eğitim, sağlık gibi alanlarda kurumsal ve kamusal uygulamalar ortaya çıkacak, trafik kameralarına bağlanarak canlı trafik görüntüleri, video paylaşım sitelerine görüntü yüklemek-izlemek gibi sosyal ağ uygulamları video trafiğini artıracak.”

3G’li Avea abonesi 98 bin

AVEA’nın üçüncü nesile geçişin ikinci günündeki 3G’li abone sayısı 98 binin üzerine çıktı. Yapılan açıklamada, ön ödemeli 3G abone sayısının 27 bin, faturalı abone sayısının da 70 binin üzerinde olduğu belirtildi. Avea yetkilileri ilgiden ve sonuçlardan memnun olduklarını kaydederek, dün itibariyle ilk görüntülü çağrı merkezi hizmetini de vermeye başladıklarını aktardı. Yetkililer, dün gece itibariyle çağrı merkezlerine 11 binin üzerinde çağrı geldiğini aktardılar.

Görüntülü ara maçı izlet

3G ile yapılabilecekler listesinde, genellikle erkeklerin en çok merak ettiği konulardan biri futbol maçlarıyla ilgili. Burada cevap istenen soru ‘Gittiğim maçı, atılan golü telefonumla arkadaşlarıma izlettirebilir miyim, yasal bir engel var mı’ şeklinde oldu. Operatörlerden aldığımız bilgilere göre, bireysel kullanımlarda isteyen 3G aboneleri maçları ya da golleri görüntülü olarak aradıkları arkadaşlarına izlettirebilecek. Bu konuda herhangi bir sakınca yok. Bu uygulamanın bireysel kullanımında bir sorun çıkarmayacağı düşünülüyor. Ancak, ticari kullanımlarının ise yasaklanabileceği belirtiliyor.

Cep bayileri yoğunlaştı

3G’ye geçen ya da bu teknolojiyi merak edenlerin ilk adres olarak bulundukları bölgedeki cep telefonu bayilerine gitmeleri, özellikle üst ve orta gelir grubundaki bayilerde yoğunluğu üç katına çıkardı. Aktivasyon yaptıran, 3G’ye uyumlu cep telefonu alan, bilgi soranlar yaz ortasında bayilere en yoğun günlerini yaşatıyorlar.

Şirket hattıyla 3G’ye geçilir mi

Bulunduğum bölgede 3G olup olmadığını nasıl anlarım?
Turkcell ve Vodafone 81 ilin şehir merkezlerinde, Avea 61 ilde kullanıma açıyor. İlinizin ya da ilçenizin bu kapsamda olup olmadığını operatörünüzü arayıp sorabilirsiniz. 3G kapsama alanındayken telefonunuzun üzerinde 3G, 3G+, HSDPA ibarelerinden birisini gördüğünüzde üçüncü nesildesiniz demektir.

Şirket hattımla 3G’ye geçmek için ne yapmam gerekir?
Kurumsal müşteriler, 3G için çağrı merkezi ve kurumsal online işlem merkezinden, şirket yetkilisinin onayıyla kolaylıkla başvurabiliyorçar

Telefonumun üçüncü nesle uyumlu olduğunu nasıl anlarım?
Telefonda ‘şebeke’ bölümüne girerek kullandığınız modelin teknik özelliklerinde 3G, WCDMA veya UMTS, IMT 2000 şebeke adından birini görürseniz telefonunuz 3G uyumlu demek.

Yurtdışında 3G hizmetini kullandığımda hangi tarifeden ücretlendirileceğim?
Yurtdışında görüntülü görüşme roaming’e yani uluslararası dolaşıma girdiği için var olan konuşma ya da internet paketinin haricinde ayrıca ücretlendirilir. Rouming’deyken kullanılan operatör görüntülü görüşmeden ücret alıyorsa o oranda ödeme yapılır.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:59

İLGİLİ HABERLER