Gündem
  • 25.1.2020 13:12

İşte 6.8'lik Elazığı depreminde son durum!.. Vefat edenler ve kurtulanlar

Türkiye, dün akşam saat 20.55'te Elazığ'dan gelen son dakika deprem haberiyle sarsıldı. Kandilli verilerine göre, deprem 6.8 büyüklüğünde meydana geldi. Kilis'ten Samsun'a Irak'tan Suriye'ye kadar çok büyük bir bölgede hissedilen deprem, Elazığ ile Malatya'da yıkıma neden oldu. Depremde ilk belirlemelere göre 22 kişi hayatını kaybederken, 1031 kişi de yaralandı. Deprem sonrası 97 artçı deprem kaydedildiği bildirildi. Sabah saatlerinde basın açıklaması yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ'da 18, Malatya'da 4 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 39 kişinin de göçük altından sağ olarak çıkarıldığını duyurdu.

Elazığ merkezli 6,8 şiddetindeki depremde can kaybı 22'ye yükseldi. AFAD yetkilileri, 24 Ocak akşamı yerel saatle 20.55'te meydana gelen depremde 1030 kişinin de yaralandığını aktardı.

Üç bakandan ortak açıklama

Elazığ'da meydana gelen depremin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat kurum ellerindeki son bilgileri paylaştı.İçişleri Bakanı Soylu, "Malatya Doğanyol'da 4 vatandaşımız, Elazığ'da 18 vatandaşımız deprem nedeniyle hayatını kaybetti." dedi. Bakan Soylu, 39 kişinin de enkazdan sağ olarak kurtarıldığını duyurdu. Bakan Soylu ayrıca 22 kişinin de enkaz altında olduğunun düşünüldüğünü kaydetti. bakan Soylu, Adıyaman Cezaevi'nin de hasar nedeniyle boşaltılmasına karar verildiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Sağlık kuruluşlarına başvuran 1031 kişiden 382'si yaralıydı. Serviste takibi yapılan 128 hastamızdan 34'ünün tedavisi yoğun bakımda sürüyor." dedi. Bakan Koca, yarlılardan kimsenin hayati tehlikesinin bulunmadığını kaydetti. Bakan Koca ayrıca bölgede 4 sahra hastanesi kurulacağını da aktardı.

Ulaştırma Bakanı: Ulaşımı engelleyecek bir durum söz konusu değil

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede iletişim ve ulaşımla ilgili tüm birimlerin teyakkuz halinde olduğunu belirterek, "Hava, kara ve demir yollarımızda ulaşımı engelleyecek bir durum söz konusu değildir." ifadesini kullandı.

Sağlık Bakanı Koca: Ölü sayısı artabilir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da "Elazığ'da 30'a yakın göçük altında vatandaşımız olduğunu biliyoruz, depremde ölü sayısı artabilir." dedi.

#Elazığ merkezde bulunan Mustafa Paşa mahallesinde görev yapan arama kurtarma ekiplerimiz bir kişiye daha sağ olarak ulaşmıştır.

 
Embedded video
 Zamana karşı yarışan arama kurtarma ekipleri depremden saatler sonra enkaz altında kalanları kurtarmaya devam ediyor.
AA

Elazığ'da meydana gelen deprem sonrası kent merkezinde yıkılan binalarda arama kurtarma çalışması devam ediyorAA

Kandilli Rasathanesi, merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olarak saptanan 6,5 şiddetindeki sarsıntının yerin 5 km derinliğinde olduğunu duyurmuştu.

Ancak Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin 6,8 şiddetinde olduğunu ve yerin 6,7 kilometre derinliğinde meydana geldiğini bildirdi.

Şiddetli deprem Adana, Hatay, Osmaniye, Tunceli, Gaziantep, Şanlıurfa ve Malatya dahil bölgedeki 7 ilde hissedildi.

AA

Depremden etkilenen Malatya'nın Doğanyol ilçesinde bazı evler çöktü. Bazı vatandaşlar geceyi sokakta geçirdiAA

Sosyal medyada, sarsıntının 1 dakikaya yakın sürdüğü yönünde paylaşımlar yer aldı.

Hayatını kaybedenlerden 17'sinin Elazığ, 4'ünün de Malatya'da olduğu bildirildi.

AA

Depremde Malatya'nın Doğanyol ilçesinde bazı evler çöktü. Depremde kardeşini kaybeden Basri Kara (fotoğrafta) gözyaşlarını tutamadıAA

Yaralı sayısınınsa Elazığ'da 654, Malatya'da 226, Diyarbakır'da 32, Adıyaman'da 25, Batman'da 6, Kahramanmaraş'ta 37, Şanlıurfa'da 50 olmak üzere 1030 olduğu aktarıldı.

AA

Elazığ'da meydana gelen deprem sonrası kent merkezinde yıkılan binalarda arama kurtarma çalışması devam ediyorAA

AFAD'dan yapılan açıklamada, Sivrice ilçesindeki deprem sonrasında bölgede saat 10.00 itibarıyla büyüklüğü 4'ün üzerinde 12 deprem meydana geldiği, toplam 274 artçı sarsıntı yaşandığı belirtildi.

İlgili birimler bölgede faaliyetlerini yürütüyor

AFAD Başkanlığınca bölgeye, 144 tır ile 6065 aile çadırı, 400 genel maksatlı çadır, 11 bin 532 yatak ve 18 bin 720 battaniye sevk edildiği aktarılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Türk Kızılay, bölgeye 202 personel, 29 araç, 7 ikram aracı ve 4 mobil mutfak ile 2 sahra mutfak kiti, 15 bin 747 battaniye, 5656 yatak, 1563 ısıtıcı, 2500 çadır, 193 bin 420 kilogram un ve 3200 adet gıda kolisi sevk etmiştir.

Acil ihtiyaçlar nedeniyle barınma, beslenme, enerji, haberleşme, hasar tespit ve psikososyal çalışma gruplarından ekipler bölgeye sevk edilmeye başlamıştır. Bu kapsamda 143 personel ve 47 araç bölgeye yönlendirilmiştir."

Erdoğan'dan deprem sonrası geçmiş olsun mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Twitter hesabından bir mesaj paylaşarak; 'Başta AFAD ve Kızılay olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımızla Milletimizin yanındayız. Depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum.' dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.1.2020 13:20

İLGİLİ HABERLER