Dünya
  • 29.6.2008 13:10

İŞTE ABD'NİN GİZLİ İRAN PLANI!

ABD'de çıkan New Yorker dergisi, ABD'nin, İran'a yönelik gizli operasyonlara hız verdiğini ileri sürdü. Seymour Hersh imzasıyla New Yorker dergisinin internetten bugün yayımlanan ve derginin 7-14 Temmuz tarihli sayısında yer alacak yazıda, ABD Başkanı George W. Bush tarafından imzalanmış olan ve sadece ABD Temsilciler Meclisi ve Senato Meclisinin Cumhuriyetçi ve Demokrat partili liderleri ile istihbarat komitelerindeki üst düzey üyelerinin görme izninin bulunduğu oldukça gizli “Başkanlık Kararı” adlı belgeden alıntılara yer verildi.

Yazıda, ABD Kongresi üyelerinin geçen yıl, Başkan Bush'un İran yönetimini istikrarsızlaştırmaya yönelik gizli operasyonlara büyük ölçüde hız verilmesi isteğini desteklemek konusunda anlaştıkları ileri sürüldü.

Gizli belgenin içeriği hakkında bilgi sahibi olan ve “muhalif gruplar ve bunlara para sağlanmasıyla ilgili” bir kişiden yapılan alıntılara yer verilen yazıda, söz konusu kişinin “Başkanlık Kararı, İran'ın nükleer çalışmalarını bir rejim değişikliğiyle önlemek konusuna odaklanmıştı” şeklindeki sözlerine yer verildi.

Halen görevde bulunan ve eski askeri, istihbarat ve ABD Kongresi kaynaklarından alıntılar yapılan yazıda, Bush'un gizli operasyonlar için 400 milyon dolar verilmesi yönündeki isteğinin ABD Kongresi liderlerince onaylandığı kaydedilerek, “İran'a yönelik dizi operasyonlar yapılması yeni değil. ABD Özel Operasyonlar Güçleri geçen yıldan beri Güney Irak'ta buna yönelik sınır ötesi operasyonları düzenliyorlar” ifadeleri yer aldı.

Söz konusu operasyonların, İran Devrim Muhafızlarının komando kanadı olarak bilinen El Kudüs üyelerinin ele geçirilmesi ve Irak'a getirilerek sorguya çekilmesi ve “yüksek öneme sahip hedeflerin yakalanması veya öldürülmesini” de içerdiğinin iddia edildiği yazıda, ancak şimdi ABD Merkezi İstihbarat Ajansı'nın (CIA) da dahil olduğu operasyonların boyutlarının ve sahasının büyük oranda genişlediğine dikkat çekildi.

ABD'nin İran'daki muhalif gruplara verdiği desteğin, İran'ın sert tedbirler almasına yol açacağı belirtilen yazıda, bunun Bush yönetimine müdahale etmek için bir neden yaratacağı ileri sürüldü.

Yazıda, ABD Kongresi'ndeki Demokrat partili liderlerden hiçbirinin söz konusu belge hakkında yorumda bulunmadığı kaydedilerek, İran'a yönelik askeri operasyona hazırlandığı yönündeki iddiaları sürekli olarak reddeden Beyaz Saray ve CIA'in de konu hakkında yorumda bulunmayı reddettiklerine dikkat çekildi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:15

İLGİLİ HABERLER