Gündem
  • 28.4.2007 20:18

İŞTE AK PARTİ'NİN BELİRLEDİĞİ YOL HARİTASI!..

DEVLET ARIK
ANKARA  - AK Parti, Genelkurmay Başkanlığı'nın dün gece yarısı yaptığı açıklamanın ardından yol haritasını belirledi.

Parti, Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararı bekleyecek. Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün adaylığının devamı yönünde karar alan parti, anayasal süreci sonuna kadar işletecek.

Erdoğan'ın kurmaylarıyla yaptığı toplantıda, 'Cumhurbaşkanlığı seçim süreci anayasal bir süreçtir, durdurulamaz. Erken seçime her zaman varız ancak önce cumhurbaşkanlığı seçim süreci tamamlansın' görüşü benimsendi.


AK Parti, Genelkurmay Başkanlığı'nın dün gece yarısı yaptığı açıklamanın ardından yol haritasını netleştirdi. Başbakan Erdoğan'ın bugün bazı bakanlarla ve parti kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmede belirlenen stratejiye göre, önce Anayasa Mahkemesi'nin kararı beklenecek. Mahkeme kararına göre yeniden bir değerlendirme yapacak olan parti, anayasal süreci sonuna kadar işletme yönünde karar aldı.

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin anayasal bir süreç olduğuna dikkat çekilen toplantıda, bu sürecin hiçbir suretle durdurulamayacağı kaydedildi.

Mahkemeden iptal veya yürütmeyi durdurma kararı çıkması halinde 'erken seçim' formülünün gündeme gelebileceğine işaret edilen değerlendirme toplantısında, "Erken seçime her zaman varız ancak önce cumhurbaşkanlığı seçim süreci tamamlanmalı" görüşü ortaya konuldu.

Toplantıya katılan parti kurmayları, "Anayasa Mahkemesi'nin kararını bekleyeceğiz ve karara göre bir değerlendirme yapacağız. Seçime her şekilde varız ancak ortada başlayan bir anayasal süreç var. Bu sürecin bitirilmemesi gibi bir durum sözkonusu olamaz" değerlendirmesini yaptı.

Toplantıda, partinin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün adaylıktan çekilmemesi de karara bağlandı.


AK Parti Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin, Köşk seçimiyle ilgili anayasanın 102. maddesine göre işleyen bir süreç olduğunu belirterek, "Anayasanın hükümleri emredici hükümler, yani bu başlamış olan süreci durdurma imkanımız yok. Anayasa Mahkemesi kararına bakmak lazım, ona göre şekillenecek. Anayasa Mahkemesi'in vereceği karar doğrultusunda parlamento yoluna devam edecektir. Hiçbir zaman seçimden kaçmadık" diye konuştu.

Ergin, 'Anayasa Mahkemesi iptal kararı vermezse seçim 4 Kasım'da mı olacak?' sorusuna, "Böyle bir görüşmemiz olmadı. Onu bugünden söylemek son derece yanlış olur. Sürece bağlı olarak seçim tarihi belirlenir. 30 Haziran'dan sonra yapılacak hiçbir seçim erken seçim olmaz. Beşinci yılı 30 Haziran'da tamamlamış oluyoruz" karşılığını verdi.

Ergin, Türkiye'de ajitasyon girişimlerini boşa çıkarmak ve aklıselimi göstermek gerektiğini kaydederek, "Keşke bu işin başında olanlar varsa bir sıkıntıyı kendi aralarında konuşarak halletse, daha uygun olurdu. Anayasal düzenin ve demokrasinin yara almasına sebep olan oluşumlar, girişimler Türk insanının ekmeğini küçültmektedir" dedi. Ergin, Genelkurmay bildirisindeki olaylar konusunda, "Türkiye üç-beş olaya teslim olacak bir ülke değil. Hükümet ve savcılar bunların gereğini yapar" değerlendirmesini yaptı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:40

İLGİLİ HABERLER