Dünya
  • 10.5.2013 22:54

İşte Amerika'yı ürküten silah!..

Amerika Birleşik Devletleri'nde geçen hafta kamuoyuna tanıtılan ve üç boyutlu bir yazıcı kullanılarak üretilen silahın planları hükümet emriyle internetten kaldırıldı.

Silahın planlarının internet sitelerinde bir hafta içinde 100 binden fazla kez indirildiği açıklanmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, silahı üreten Defense Distributed şirketine bir mektup göndererek, 'planları internet üzerinden yayınlama ve dağıtmanın silah kontrolü yasalarını ihlâl ediyor olabileceğini' belirtti.

Defense Distributed, üç boyutlu silahın planlarını internet sayfasından kaldırdı. Ancak bunun dosyalara ulaşımı tamamen engelleyip engellemeyeceği belli değil. Yetkililer, dosyalar hâlâ şirketin servis sağlayıcısı Mega şirketinin sunucularında duruyor olabileceğini belirtiyorlar.

Ayrıca, silahın planlarının, dosya paylaşım sitesi Pirate Bay'e de yüklendiği ve dosyalara ulaşımın mümkün olduğu belirtiliyor.

'Uymak zorundayız'Hükümet yetkililerinin Defense Distributed kurucusu Cody Wilson'a gönderdikleri mektup, şirket, planları internette yayımlayarak silah ticaretini düzenleyen yasaları ihlâl etmediğini kanıtlayana kadar, dosyalara erişimin engellenmesini talep ediyor.

Cody Wilson, Forbes dergisine verdiği mülakatta, "Hükümetin taleplerine uymak zorundayız" dedi. Ancak endişelerin yersiz olduğunu savunan Wilson, Defense Distributed şirketinin, silah kontrolü yasalarından muaf olacak şekilde kurulduğunu savundu.


Wilson, hükümetin girişimini memnunlukla karşıladıklarını ve bu sayede, üç boyutlu yazıcıları kullanarak üretilen silahların yayılmasının engellenip engellenemeyeceğinin ortaya çıkacağını söyledi.

Defense Distributed tarafından üretilen Liberator adlı silah, sanayi tipi bir üç boyutlu yazıcı kullanılarak üretildi. Bu yazıcıdan çıkarılan silah, yüksek yoğunluklu plastik malzemeler kullanıldığı için bir mermiyi ateşlemeye de olanak sağlıyor.

Yasaklama girişimleriCalifornia senatörü Leland Yee, üç boyutlu yazıcılarla üretilen silahların yasadışı kabul edilmesini öngören bir tasarı hazırlayacağını açıkladı.

Yee, "Kamunun güvenliğini sağlamak amacıyla, metal detektörleri tarafından tespit edilemeyen ve kolay şekilde üretilebilen silahların durdurmak için bir yasa tasarısı sunmayı planlıyorum" dedi.

Defense Distributed şirketi, silahın planlarının en çok Amerika Birleşik Devletleri, İspanya, Brezilya, Almanya ve İngiltere'den indirildiğini açıkladı.

Amerikan Kongresi'nin New York temsilcileri Steve Israel ve Chuck Schumer, üç boyutlu yazıcılarla üretilen silahları da, Tespit Edilemeyen Silahlar Yasası'na dâhil etmek için girişimlere başladılar.

Yasa, üretilen tüm ateşli silahların, detektörler tarafından tespit edilebilecek özellikler taşımasını zorunlu kılıyor.

BBC

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:28

İLGİLİ HABERLER