Dünya
  • 17.10.2008 00:15

İŞTE BARZANİ'Yİ KIZDIRAN "PKK" SORUSU!..

MURTEZA MUHAMMED ALİ
BAĞDAT (İHA) - Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani, bugün katıldığı bir programın sonunda ayrılıkçı terör örgütü PKK ile ilgili kendisine yöneltilen sorulara büyük tepki gösterdi.
Türkiye, Irak'taki PKK varlığının tasfiyesi için diplomatik girişimlerini sürdürürken, diyaloğun Kuzey Irak ayağını oluşturan Kürt Yönetiminin Lideri Barzani, "Son görüşmelerden sonra PKK ile mücadelede gelinen nokta nedir? Örgüt silahsızlandırılacak mı?" şeklindeki sorulara tepki gösterdi.
Başkent Bağdat'ta bugün, azınlıktaki Hristiyanlara yönelik saldırıların ele alındığı ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Talabani'nin yardımcıları Adil Abdülmehdi ve Başbakan Nuri el-Maliki ile Hristiyan inancına mensup dini liderlerin yer aldığı konferansa katılan Kürt lider Barzani, konferansın sonunda Meryemana Kilisesi Baş Papazı Salamon Verdoun ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Konferansa ilişkin görüşlerini aktaran Barzani, toplantının "soru cevap" bölümünde bir gazetecinin "Son görüşmelerden sonra PKK ile mücadelede gelinen nokta nedir? Örgüt silahsızlandırılacak mı?" şeklindeki sorusuna büyük tepki gösterdi.

BARZANİ'Yİ KIZDIRAN "PKK" SORUSU
"Burada başka bir konuyu tartışıyoruz, bu sorunun cevabı burada değil" diyen Mesud Barzani, konferansa ilişkin görüşlerini aktardı. Hristiyanların uzun yıllardır Irak'ta yaşadığına dikkat çenen Barzani, yaşanan şiddet olaylarını önlenmesi için böyle bir konferans düzenlendiğini belirtti. Irak Daimi Anayasası'nda tadilata tabi tutulan 50. Maddenin yeniden uygulamaya konulması için mücadele edileceğini kaydeden Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani, "Irak'ta bugüne kadar yalnızca Hristiyanlara değil, diğer
toplumlara da bu şekilde saldırılar yapıldı. Ancak bu terör olayları yavaş yavaş son bulacak" diye görüş belirtti.
Meryemana Kilisesi Baş Papazı Salamon Verdoun ise Hristiyanlara karşı işlenen saldırıların bilançosunu ortaya koydu. Bu saldırıların kendilerini sindirmeye yönelik karanlık güçlerce ortaya konan bir eylem olduğunu savunan Salamon, "Son olarak Musul'da en eski kiliselerden biri olan Mustante Kilisesi bombalı saldırı ile ortadan kaldırıldı. Başbakandan, Cumhurbaşkanından, Mesut Barzani'den, Irak'taki Hristiyanların yaşadığı güvenlik sorununa çözüm bulmasını bekliyoruz" dedi.
Musul'dan göç eden Hristiyan aileler olduğun belirten Salamon, azınlıkların haklarını koruyan anayasadaki 50. maddenin de yeniden hayata geçirilmesini istediklerini sözlerine ekledi.
Ankara, örgüte yönelik hafta başında Bağdat'ta bir heyet göndermiş, burada Kürt yönetimi ile örgütle mücadele ele alınmıştı. Ankara, bu yolla "ABD" yerine "Irak" odaklı yeni stratejisini şekillendirmeye başlamıştı.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:19

İLGİLİ HABERLER