Gündem
  • 8.8.2020 10:22

İşte Beyrut'ı yıkan ölüm bombaları!..

İşte Beyrut'ta faciaya yol açan büyük ihmal... Ölüm paketlerini paylaştılar

Here's what the storage of the ammonium nitrate looked like in ...

Lübnanlı işçiler o deponun kapısında çalışırken

Dünya, 4 ağustos'ta Lübnan'nın başkenti Beyrut'ta yaşanan büyük patlamanın şokunu yaşamaya devam ediyor. Beyrut limanında bekletilen 2750 ton amonyum nitratın patlamasıyla gerçekleşen büyük felaket şehri adeta yok olmanın eşiğine getirirken olayın meydana gelişiyle ilgili gerçekler de bir bir ortaya dökülüyor. İşte büyük faciaya sebep olan ihmaller zincirini detayları...

Lübnan'ın başkenti Beyrut limanında 4 Ağustos'ta meydana gelen büyük patlama 154 insanın hayatını kaybetmesine sebep olurken geride 6 bin de yaralı bıraktı.

Patlamadan sonra adeta savaş alanına dönen başkent Beyrut bir yandan korkunç patlamanın enkazını kaldırmaya çabalarken bir yandan da kayıplarına ağlamaya devam ediyor.

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta, patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm Beyrut'u sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti.

MAHKEME İLGİLENMEMİŞ

Beyrut Valisi Mervan Abbud, Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamanın yol açtığı zararın 10 ila 15 milyar doları aşabileceğini belirtmişti.

Patlamanın olduğu noktada açılan krater, yerle bir olan binalardan geriye kalan molozlar, demir yığınları, kullanılamaz hale gelen yüzlerce araç ile iş makineleri yaşanan facianın boyutlarını gözler önüne seriyor.

Lübnan Devlet Başkanı Mişel Avn, Beyrut’taki limanda meydana gelen patlamaya ilişkin yürütülen soruşturma hakkında dün çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu.Lübnan Devlet Başkanı Mişel Avn, Beyrut’taki limanda meydana gelen patlamaya ilişkin yürütülen soruşturma hakkında dün çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu.

‘HÜKÜMET SORUMLU’

Mişel Avn, yürütülen soruşturmaya ilişkin, “Patlamanın nedeni henüz belirlenmedi. Bir roket, bomba veya başka bir eylem yoluyla harici müdahale olasılığı da var” ifadesini kullanmıştı.

A Look at Some Deadly Explosions Involving Ammonium Nitrate ...

Faciayı yaşayan Beyrut’ta ihmaller zinciri ise mercek altına alındı. Patlamanın ilk gününden beri Beyrut Limanı’nda korumasız bir şekilde bekleyen patlayıcı madde hakkında bilgi sahibi olduğunu reddeden Lübnan hükümeti bu konuda defalarca uyarılmış.

Beirut blast probe points to bungled storage of 2,750 tons of ...

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, dün ölü sayısının 154’e yükseldiğini açıkladı. Bakan, “Özellikle cam parçalarının neden olduğu ciddi yaraları bulunan ve ameliyat edilmesi gereken durumu ağır 120 yaralımız var” dedi.

PROTESTOLAR BAŞLADI

Beyrut’ta büyük can kaybı ve hasara yol açan patlamadan sorumlu tutulan yetkililer protesto ediliyor.Protestocular, önceki gece ülkedeki mevcut ekonomik krize karşı eylemler nedeniyle aylardan beri beton ve demir bariyerlerle giriş çıkışlara kapatılan şehir merkezindeki meclis binasına yürümek istedi.Öte yandan dün öfkeli bir grup patlama bölgesini ziyaret eden Lübnan Adalet Bakanı Marie Claude Negm’i suyla protesto ederek istifasını istedi. Protestocular, “Vatan haini” olarak suçladığı bakanın konuşmasına dahi müsaade etmedi ve bakana su attı.

ÖLÜM PAKETLERİNİ PAYLAŞTILAR

 

ÖLÜM PAKETLERİNİ PAYLAŞTILAR

Felaketten önce Beyrut Limanı’nda yer alan 12 No’lu depoda, hemen hiçbir önlem alınmadan tutulan içi amonyum nitrat dolu paketlerin görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı.

PATLAMA BÖLGESİNDE HIRSIZLIK BAŞLADI

‘YÜZEN BOMBAYI’ BİLMEYEN YOKMUŞ

‘YÜZEN BOMBAYI’ BİLMEYEN YOKMUŞ

Lübnan’ın başkenti Beyrut’u sarsan 2750 ton amonyum nitratı şehrin limanına getiren “Rhosus” adlı gemiden Lübnan’da herkesin haberdar olduğu ortaya çıktı.Tehlikeli yükün saatli bomba olduğunu daha 6 yıl önce dile getiren Rus gemi uzmanı Mikhail Voytenko, yazılarında bu hususu defalarca vurguladığını açıkladı. Şimdi cevabı arayan en önemli soru şu: “Yüzen bomba” Beyrut Limanı’nda neden ve kimin için orada tutuldu?

Storage of ammonium nitrate in Canada so tightly regulated that a ...

‘HÜKÜMET SORUMLU’

“Rhosus” adlı geminin riskli yükü limana getirmesinden iki ay sonra Lübnan ve tüm dünyayı uyardığını Rusya’daki “Zvezda” televizyonunda dün açıklayan “Maritime Bulletin” denizcilik sitesi editörü Voytenko, “Küçük bir taşımacı, üzerine büyük risk alarak Afrika’ya tehlikeli yük götürmek istedi. Gemi bozuldu ve soluğu Beyrut limanında aldı. Buraya kadar gelişmeler normal."

PATLAMA BÖLGESİNDE HIRSIZLIK BAŞLADI

Lübnan Emniyeti Genel Müdürlüğü, Beyrut Limanı’nda yaşanan şiddetli patlamanın ardından en çok hasar gören bölgelere 500’den fazla güvenlik unsuru konuşlandırıldığını duyurdu."Ancak geminin ne taşıdığı ortaya çıktıktan sonra meydana gelenler normal değil. Ben, gemi limana bağlandıktan iki ay sonra bunun Lübnan için ‘yüzen bomba’ olduğunu duyurdum” dedi.

'6 YIL ÖNCE UYARDIK'

Rhosus kuru yük gemisi mürettebatının davalarını takip eden “Baroudi & Associates” hukuk bürosu, 6 yıl önce uyarıda bulunduğunu şöyle açıkladı: “6 yıl önce 2014 Temmuz ayında Lübnan Adalet Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı’na yazdığımız yazılarla, alıkonan gemideki yükün ne denli tehlikeli olduğunu izah ettik.

Negligence razed Beirut? Ammonium nitrate came from abandoned ship ...

"Önlem alınacağı cevabı geldi. Ancak sonuç ortada.”

Bu arada 6 yıl önce geminin sahibi görünen Rus işadamı İgor Greçuşkin de ortaya çıktı. Rusya’nın resmi RİA haber ajansı Greçuşkin’in Kıbrıs Rum kesimindeki Rus konsolosluğu ile temasa geçtiğini duyurdu. Temasın hangi amaçla yapıldığı belirtilmedi.

 
 

 


 

 

Güncellenme Tarihi : 8.8.2020 10:47

İLGİLİ HABERLER